Podľa Uhliarika sú medzi generikami a originálnymi liekmi minimálne rozdiely

NETKY.SK • 25 Október 2010, 07:12 • 2 min
Podľa Uhliarika sú medzi generikami a originálnymi liekmi minimálne rozdiely

Podľa Uhliarika sú medzi generikami a originálnymi liekmi minimálne rozdiely

slovakia

left justify in out

img

Rozdiel medzi originálnymi liekmi a ich generikami, ktorých vstup na trh chce uľahčiť ministerstvo zdravotníctva, je podľa šéfa rezortu minimálny. "Aby bol liek registrovaný a aby mohlo generikum vstúpiť na európsky trh, musí byť ekvivalentný z hľadiska farmakokinetiky aj farmakodynamiky s originálom, sú tam minimálne rozdiely, ktoré môže tento výrobca mať," vysvetlil šéf rezortu.
Analýza, ktorú si ministerstvo nechalo vypracovať od júna 2009, ukázala, že pacienti priemerne za liek doplácajú 1,5 eura. Ako prednedávnom ozrejmil minister, ak by si pacienti v lekárni vyberali tú najlacnejšiu alternatívu, ušetrilo by sa okolo 50 miliónov eur ročne. Doplatky za lieky by tak ročne poklesli zo 150 na asi 100 miliónov eur.
Lepšej orientácii občanov v tejto problematike má prispieť aj lieková kalkulačka, ktorú možno nájsť na webovej stránke rezortu. Po zadaní názvu lieku do kalkulačky sa na obrazovke objavia všetky lieky, ktoré obsahujú rovnakú účinnú látku, ale sú od rôznych výrobcov. Pacienti tak majú možnosť zistiť, ktorý liek je najlacnejší. Ak chce pacient svoj predpísaný liek zmeniť za liek s nižším doplatkom, mal by sa na túto možnosť spýtať svojho lekárnika.
Ministerstvo zdravotníctva SR chce prostredníctvom novelizácie zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti uhrádzanej na základe verejného zdravotného poistenia okrem iného urýchliť vstup lacnejších generických liekov na trh. Podľa odhadov rezortu by tento krok mohol priniesť úsporu asi 75 miliónov eur ročne pre zdravotné poisťovne. O právnej norme však musí ešte rozhodnúť vláda aj parlament.
Žiadosť o kategorizáciu takéhoto lieku by mala byť možná aj v prípade, že mu ešte nebolo vydané rozhodnutie o registrácii lieku. Oba tieto procesy by po novom mohli prebiehať súčasne. Návrh ďalej počíta s umožnením tzv. podmienenej kategorizácie liečiva, pri ktorej sa riziko ohľadom nedostatku skúseností s novými liekmi prenáša na držiteľa rozhodnutia o registrácii lieku, ktorý sa zaručuje za kvalitu liekov. To sa však nepáči Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv, podľa ktorého je tento návrh v rozpore so súčasnou platnou legislatívou.
Originálny liek je inovatívny liek, ktorý vyrába tzv. originálna firma ako výsledok náročného a nákladného výskumu. Na liek má firma patentovú ochranu. V praxi to teda znamená, že po uvedení originálneho lieku na trh nemôže žiadna iná firma vyrábať liek s touto účinnou látkou. Naopak, generikum je liek, ktorý vyrába tzv. generická firma po tom, ako originál stratil patentovú ochranu. Liek musí mať preukázanú rovnakú kvalitu, účinnosť a bezpečnosť ako originál.   Lacnejšie náhrady možno nájsť napríklad v skupine antibiotík, liekov na srdce, na tlak, na cholesterol, u liekov pôsobiacich na tráviaci systém či pri antidepresívach. Naopak, generickú substitúciu nemožno vykonávať pri takých účinných látkach, kde nie je možné zaistiť ich kopírovateľnosť ako napríklad inzulíny, monoklonálne protilátky alebo iné liečivá, zväčša bielkovinového charakteru.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona