Podá trestné oznámenie pre marenie parlamentných volieb

NETKY.SK • 22 Júl 2010, 11:36 • 2 min
Podá trestné oznámenie pre marenie parlamentných volieb

Podá trestné oznámenie pre marenie parlamentných volieb - Politika Strana demokratickej ľavice (SDĽ) podá trestné oznámenie pre marenie parlamentných volieb. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave to povedal člen Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) za

slovakia

left justify in out

Strana demokratickej ľavice (SDĽ) podá trestné oznámenie pre marenie parlamentných volieb. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave to povedal člen Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) za SDĽ Ivan Weiss. "Posledné štyri týždne sme strávili nielen počítaním, ale aj komunikáciou s členmi okrskových volebných komisií, ktoré vykazovali odchýlky, či sú si tými výsledkami istí a sú ochotní svedčiť pred súdom," uviedol Weiss.
      Podľa slov predsedu SDĽ Mareka Blahu bolo vo voľbách v roku 2006 11 volebných okrskov, v ktorých politickému subjektu neboli zarátané hlasy. "Preto sme chceli dohliadnuť na to, že v týchto voľbách budú všetky naše hlasy poctivo zrátané," priblížil s tým, že ako pomôcku zaviedli projekt paralelného sčítania hlasov. "Naši zástupcovia nám po zatvorení volebných miestností a spísaní zápisnice mali prostredníctvom sms zaslať výsledok," vysvetlil predseda s tým, že tak urobilo 1627 členov komisií.
      "Odchýlky sme našli v 145 okrskoch, v 15 máme ľudí, ktorí sú ochotní dosvedčiť, že výsledok je rozdielny," poznamenal a doplnil, že to znamená, že v jednom percente volebných okrskov vedia reálne dokázať odchýlku oproti oficiálnemu výsledku hlasovania. "Znamená to, že sú tri strany, ktoré by mohli byť v parlamente a iné, naopak, nie," konštatoval, pričom podľa jeho vyjadrenia vo voľbách, kde o tom, či politický subjekt bude alebo nebude v Národnej rade (NR) SR, rozhoduje 2000 hlasov, je aj jedno percento určite podstatné.
      SDĽ podľa jej predstaviteľov bude čakať, či vládne strany SaS a SDKÚ-DS naplnia svoj záväzok, že chcú podporovať elektronické formy hlasovania, ako aj novelizovať volebný zákon. "Na základe tých paralelných výsledkov jednoznačne vidíme, že treba podporovať elektronickú formu hlasovania. Umožnilo by to hlasovať väčšiemu množstvu ľudí a viedlo k menším chybám," uzavrel predseda.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies