Podľa Maďariča sa kultúra v budúcom roku ocitne v hlbokom útlme

NETKY.SK • 3 December 2010, 12:11 • 2 min
Podľa Maďariča sa kultúra v budúcom roku ocitne v hlbokom útlme

Podľa Maďariča sa kultúra v budúcom roku ocitne v hlbokom útlme

slovakia

left justify in out

Do hlbokého útlmu sa podľa slov poslanca Smeru-SD a bývalého ministra kultúry Mareka Maďariča dostane oblasť kultúry v budúcom roku. Chýbajúce finančné zdroje budú príčinou kolapsu viacerých kultúrnych inštitúcií a nezrealizujú sa ani niektoré dôležité podujatia, uviedol dnes Maďarič na pôde parlamentu v rámci rozpravy o budúcoročnom rozpočte.
      Vyjadril počudovanie nad tým, že minister kultúry Daniel Krajcer (SaS) vyjadril spokojnosť s tým, čo sa mu podarilo pri zostavovaní rozpočtu jeho kapitoly vyrokovať. Spomenul aj slová premiérky Ivety Radičovej, ktorá pri uvádzaní nového ministra do funkcie potvrdila, že kultúra bude pre jej vládu prioritou. Realitu však podľa Maďariča ilustrujú citáty z návrhu zákona, ktoré sú "mrazivé a smutné", pričom úspora zdrojov, ktorú Radičovej kabinet presadzuje, bude iba relatívna.
      Exminister kultúry tvrdil, že nie je sám, kto vidí situáciu v tejto oblasti pesimisticky. Samotní pracovníci rezortu, ktorí na návrhu rozpočtu pracovali, v ňom konštatujú, že nedostatok zdrojov môže byť pre viaceré oblasti osudný. Upozornil, že v budúcom roku sa okrem rekonštrukcie bratislavskej Reduty nepočíta s obnovou či záchranou žiadnej inej významnej kultúrnej ustanovizne.
      Aj Maďaričov kolega z klubu Smeru-SD a šéf kultúrneho a mediálneho výboru Dušan Jarjabek konštatoval, že "ak je toto prioritou vlády, tak je asi v nejakom inom štáte". Za najhoršie na rozpočte v oblasti kultúry označil fakt, že ponúka iba "konštatácie", no neponúka žiadne východiská z nepriaznivej situácie.
      Kritika nedostatku zdrojov podnietila koaličného poslanca SaS Igora Matoviča k výzve, aby opozičné strany Smer-SD a SNS "využili svoj vplyv vo firmách svojich rodín, kamarátov a známych, ktorým počas ich vládnutia rozdali stovky miliárd korún, aby aspoň desatinu z nich vrátili do rozpočtu". Bolo by tak viac financií na školstvo, zdravotníctvo či kultúru, predstavil Matovič svoj návod, kde nájsť viac peňazí do rozpočtu. Tento apel zopakoval po každom doterajšom opozičnom rečníkovi.
      Maďarič ho upozornil, že ak má vedomosť o tom, že členovia opozície kradli, aby podal trestné oznámenie, neskrýval sa za imunitu a populistické reči a bol konkrétny. Vyzval ho tiež, aby odtajnil človeka, ktorý sa ho pokúšal korumpovať. "Ak to neurobíte, kryjete závažný zločin korupcie," pripomenul poslancovi SaS. Maďarič by sa tiež rád dozvedel, akú cenu musela koalícia zaplatiť za to, že Matovič napriek tomu, že mienil jej rady opustiť, zostal poslancom podporujúcim súčasnú vládu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies