Podľa IATA klesne zisk svetových aerolínií na budúci rok o 29 %

NETKY.SK • 20 September 2011, 23:14 • 2 min
Podľa IATA klesne zisk svetových aerolínií na budúci rok o 29 %

Podľa IATA klesne zisk svetových aerolínií na budúci rok o 29 %

slovakia

left justify in out

img

Zisk svetových aerolínií klesne v budúcom roku pravdepodobne až o takmer 30 %, tvrdí v najnovšej prognóze Medzinárodné združenie pre leteckú dopravu (IATA). Dôvodom sú očakávané vyššie náklady v dôsledku vyššej ceny palív, ako aj slabá ekonomika, pokračujúca dlhová kríza v Európe a rastúci tlak zo strany nízkonákladových aerolínií.   
Podľa IATA sa zisk leteckého priemyslu zníži na budúci rok z tohtoročných odhadovaných 6,9 miliardy USD (5,06 miliardy eur) na zhruba 4,9 miliardy USD, čo znamená pokles o 29 %, povedal novinárom v Singapure výkonný riaditeľ združenia Tony Tyler.
Na druhej strane najnovší odhad pre tento rok je podstatne lepší než prognóza, ktorú IATA zverejnila v júni a kedy predpokladala zisk na úrovni 4 miliardy USD. Pod lepšiu prognózu sa podpísal vyšší počet cestujúcich.
Združenie zastupujúce 230 aerolínií, ktoré sa na celkovej leteckej preprave vo svete podieľajú 93 %, očakáva, že tržby leteckého priemyslu dosiahnu v budúcom roku 632 miliárd USD oproti tohtoročnému odhadu na úrovni 594 miliárd USD. Zvýšia sa však aj náklady, a to z tohtoročných 579 miliárd USD na 620 miliárd USD.     
"Zdá sa, že smerujeme k ďalšiemu náročnému roku," povedal Tyler, bývalý šéf hongkonských aerolínií Cathay Pacific. Dôvodom sú najmä vysoké náklady na palivá. Podľa IATA by tieto náklady mali v nasledujúcom roku vzrásť o 14 % na 201 miliárd USD, čo z celkových nákladov leteckých spoločností predstavuje okolo 32 %. Zároveň sa očakáva ďalšie spomalenie rastu počtu pasažierov.
V budúcom roku by mali aerolinky podľa IATA prepraviť 2,96 miliardy cestujúcich oproti tohtoročnej prognóze na úrovni 2,83 miliardy. Oproti súčasnému roku to teda znamená spomalenie tempa rastu, keďže tohtoročný odhad znamená rast v porovnaní s rokom 2010 o 5,9 %, zatiaľ čo v budúcom roku bude rast predstavovať 4,6 %.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona