Podľa EK môžu byť Košice dôstojným hlavným mestom kultúry

NETKY.SK • 16 November 2011, 00:12 • 2 min
Podľa EK môžu byť Košice dôstojným hlavným mestom kultúry

Podľa EK môžu byť Košice dôstojným hlavným mestom kultúry

slovakia

left justify in out

img

Monitorovacia skupina Európskej komisie pre projekt Európske hlavné mesto kultúry opúšťala dnes Košice, po krátkej pracovnej návšteve, spokojná. „Neprišli sme sem robiť nejakú kontrolu. prišli sme pracovať, stretnúť sa s tímom, ktorý EHMK pripravuje, s predstaviteľmi mesta a krajskej samosprávy, či súkromného sektora,“ uviedol pre TASR vedúci skupiny Manfred Gauhoffer.
Pripustil, že aj keď v mnohých krokoch pri napĺňaní zámerov projektov vidno istý pokrok, bude treba v mnohom ešte pridať a zrýchliť. „Videli sme miesta, kde sa majú realizovať investičné zámery, navštívili sme aj oba body SPOT's (výmenníkové stanice, ktoré slúžia ako kultúrne centrá na sídliskách) a máme z toho dobrý pocit. Najdôležitejšie je, že sa našiel spôsob, ako sa finančné zdroje potrebné pre realizáciu týchto aktivít presunuli z Bruselu na Slovensko,“ dodal Gauhoffer.
Isté rezervy videla monitorovacia skupina v komunikácii a marketingu. „Dali sme isté odporúčania, ako túto oblasť skvalitniť. Nestačí mať dobrý projekt, ak o ňom nevedia zahraniční partneri a lepšie treba komunikovať aj vo vlastnom regióne,“ doplnil. Zdôraznil tiež, že toto bola posledná návšteva pred záverečným monitoringom, ktorý sa uskutoční v apríli 2012 a kde sa rozhodne o tom, či Košice naozaj plnia projekt s ktorým v súťaži zvíťazili. „Dostali sme odpovede na mnohé otázky a dali sme niektoré odporúčania. Všetko nasvedčuje tomu, že záverečná správa by mohla byť pre tím EHMK priaznivá a že Košice sa môžu stať dôstojným hlavným mestom európskej kultúry,“ povedal Gauhoffer.
Podľa riaditeľa neziskovej organizácie Košice EHMK 2013 Jána Sudzinu bolo dôležité, že samotní členovia monitorovacej skupiny deklarovali, že boli v Košiciach preto, aby poradili a pomohli. „Veľmi ocenili spoluprácu s mestom a VÚC, ako aj s koalíciou 2013+,“ poznamenal Sudzina. Zároveň vyhlásil, že si uvedomuje, že v oblasti marketingu má EHMK rezervy. „Je to dlhodobý problém, ktorý dosť závisí na finančných prostriedkoch. Už dva mesiace tu však máme marketingového manažéra a výsledky sa začínajú ukazovať,“ ubezpečil šéf tímu EHMK. Objasnil tiež, že monitoring je zameraný na napĺňanie vlastného projektu. „Ak bude záverečný monitoring úspešný, Košice získajú ocenenie Miliny Mercury, čo by pre programovú náplň projektu mohlo priniesť 1,5 milióna eur,“ dodal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies