Pod vodami Červeného mora sa nachádza obrovské bohatstvo

NETKY.SK • 22 Marec 2011, 13:03 • 2 min
Pod vodami Červeného mora sa nachádza obrovské bohatstvo

Pod vodami Červeného mora sa nachádza obrovské bohatstvo

slovakia

left justify in out

img

V kotline pod vodami Červeného mora objavili výskumníci veľké ložisko vzácnych kovov. V hĺbke asi dva kilometre sa medzi Saudskou Arábiou a Sudánom nachádza zlatonosné bahno. Žltého kovu je v ňom asi za 12 miliárd eur. Vzhľadom na slanosť mora je voda veľmi agresívna a jej teplota dosahuje 68 stupňov Celzia.
      V bahne by malo byť asi 50 ton zlata a iné kovy. Nemecký denník Die Welt uviedol, že o tom informoval vedúci Kielskeho Leibnizovho ústavu pre výskum mora Peter Herzig.
      V bahne v oblasti Atlantis II Depths sa nachádzajú aj striebro, meď a zinok.
      Problém je však v tom, že sa v každej tone bahna nachádza len pol gramu zlata. Vedec sa stavia proti bezohľadnej ťažbe bohatstva Červeného mora, ktoré by mohlo mať ložiská vzácnych kovov aj v ďalších oblastiach.
      Nové objavy môže priniesť ďalší výskum. Od januára tohto roku sa začal deväťročný program výskumu Červeného mora. Podieľajú sa na ňom aj vedeckí pracovníci z Univerzity kráľa Abdula Aziza, zakladateľa modernej Saudskej Arábie. Výskum je zameraný aj na zmapovanie morského dna, získanie informácií o pohyboch látok, pestrosti planktónu a korálových útesoch.

Zdroj: TASR/Die Welt



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies