Pod troskami zrúteného lietadla sú ešte pozostatky 16 ľudí

NETKY.SK • 23 Júl 2014, 14:07 • 2 min
Pod troskami zrúteného lietadla sú ešte pozostatky 16 ľudí

KYJEV - Vedenie samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) dnes informovalo, že pod troskami malajzijského lietadla, ktoré sa minulý štvrtok zrútilo neďaleko Donecka, sú ešte stále telesné pozostatky 16 ľudí.

slovakia

left justify in out

Ako s odvolaním sa na tlačovú službu DĽR informovala agentúra ITAR-TASS, pozostatky vyzdvihnú po tom, ako na mieste pádu lietadla ukončia svoj prieskum experti na topografiu. 
     

Tlačová služba vedenia DĽR dodala, že na železničnej stanici v meste Torez je už pripravený mraziarenský železničný vagón, do ktorého telesné pozostatky dočasne uložia pred prepravou na iné miesto.
     

Vlakovú súpravu s mraziarenskými vagónmi prepravujúcimi asi 200 tiel obetí leteckého nešťastia vypravili v utorok z Torezu do Charkova, odkiaľ dnes prvých asi 50 rakiev letecky dopravia do Holandska, kde sa uskutoční ich identifikácia. Prevoz tiel bude postupný a mal by byť ukončený do piatku.
     

Telesné pozostatky prepravujú dve lietadlá - jedno holandské, druhé austrálske. Ich pristátie na leteckej základni v Eindhovene sa očakáva dnes okolo 16.00 h SELČ, kde má byť prítomný aj premiér Mark Rutte, krát Viliam Alexander a kráľovná Maxima.
     

Obavy, že telá obetí sa ešte stále nachádzajú na mieste nešťastia, dnes vyslovil austrálsky premiér Tony Abbott, z ktorého krajiny pri tragédii zahynulo 27 občanov. 
     

Abbott pre denník Sydney Morning Herald uviedol, že kým existuje pravdepodobnosť, že "tam sú telesné pozostatky Austrálčanov, máme zodpovednosť pred rodinami obetí a musíme vyvinúť maximálne úsilie na dosiahnutie ich návratu".
     

Abbott vyslovil vážne znepokojenie v súvislosti s neprofesionálnym spôsobom zaobchádzania s telesnými pozostatkami obetí na mieste tragédie. Dodal, že na základe záverov prvej inšpekcie v Charkove "ani nevieme, koľko tiel vlastne máme".
     

Proruskí separatisti boli terčom veľkej kritiky za zaobchádzanie s telami obetí, ktoré dlho nechali na mieste havárie vystavené horúčave. Verejnosť pobúrilo aj neprípustné manipulovanie s osobnými vecami obetí a ďalším dôkazovým materiálom. Mnohé štáty, ale aj Bezpečnostná rada OSN prostredníctvom svojej rezolúcie, na nich apelovali, aby s týmto konaním skoncovali a sprístupnili miesto pádu lietadla medzinárodným vyšetrovateľom.
     

Lietadlo Boeing-777 spoločnosti Malaysian Airlines, ktoré letelo z Amsterdamu do Kuala Lumpuru, sa zrútilo 17. júla počas letu nad východom Ukrajiny, pričom zahynulo všetkých 298 ľudí na palube.
     

Kyjevské vedenie zo zodpovednosti za tragédiu obvinilo proruských separatistov, ktorí však tvrdia, že nemajú vojenské zariadenie schopné zasiahnuť cieľ v takej výške. Kyjev i Západ z podielu na tragédii lietadla podozrievajú aj Moskvu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona