Pod Tatrami zaznamenali epidemický výskyt črevných ochorení

NETKY.SK • 16 December 2017, 06:28 • 2 min
Pod Tatrami zaznamenali epidemický výskyt črevných ochorení

POPRAD – V Tatranskej Štrbe, ale aj v Poprade či v Kežmarku zaznamenali v prvej polovici decembra epidemický výskyt črevnej vírusovej infekcie. Ako na svojej internetovej stránke informuje Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Prešove, prvý prípad sa týka klientov Domova seniorov v Tatranskej Štrbe.

slovakia

left justify in out

„Od 11. do 13. decembra ochorelo 20 klientov a traja zamestnanci zo 136 exponovaných. V klinickom obraze boli prítomné opakované hnačky so zvracaním trvajúce asi jeden deň,“ uviedol úrad. Priebeh ochorenia bol u všetkých bez horúčky. Po odobratí vzoriek sa v troch prípadoch potvrdil norovírus (norovírusová enteritída).

Problémy s nemocničnou črevnou epidémiou mali na Internom oddelení Nemocnice Poprad. Opakované hnačky a v jednom prípade aj zvracanie tam trápili jedenásť pacientov a sedem zdravotníckych pracovníkov zo 161 vystavených nákaze, ochoreli od 2. do 9. decembra. U štyroch z nich sa po vyšetreniach potvrdil norovírus.

Úrad rovnako informoval aj o nemocničnej epidémii hnačkových ochorení na Oddelení dlhodobo chorých Nemocnice Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku. „V čase od 4. do 11. decembra ochorelo deväť pacientov a traja zdravotnícki pracovníci oddelenia zo 76 exponovaných, teda z 38 pacientov a 38 zdravotníkov,“ uviedol. Trápili ich opakované hnačky trvajúce asi jeden deň, zvýšená teplota a v jednom prípade pridružené zvracanie.

V porovnaní s minulým týždňom vzrástol v Prešovskom kraji počet chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO), bolo ich 6 577. Z celkového počtu išlo o 565 ochorení podobných chrípke (CHPO). Pre zvýšenú chorobnosť na ARO bolo uplynulý týždeň prerušené vyučovanie na piatich školách.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona