Pod Tatrami otvorili lezecké centrum

NETKY.SK • 24 Jún 2017, 13:01 • 2 min
Pod Tatrami otvorili lezecké centrum

POPRAD – V Poprade dnes otvorili lezecké centrum, využívať ho budú môcť skúsení lezci, ale aj začiatočníci.

slovakia

left justify in out

„Návštevníci majú k dispozícii lezecké cesty, ktoré sú postavené na kolmej stene, mierne previslej, a tiež jednej s veľkým, trojmetrovým previsom, všetko s výškou 13 metrov. Pre deti tu máme pripravenú malú lezeckú stenu,“ povedala pre agentúru SITA Martina Adamcová z občianskeho združenia WoodRock, ktoré sa ešte začiatkom roka pustilo do prestavby budovy bývalej panelárne na indoorovú halu. Lezci si tiež môžu vyskúšať industriálne lezenie, takzvaný industrial climbing, a to na niektorých častiach konštrukcie budúcej 31 metrovej lezeckej steny, ktorá bude zrejme najvyššia indoorová v Európe. Združeniu sa podarilo vybudovať aj kompletné zázemie pre návštevníkov v podobe šatní, toaliet a spŕch.

Súčasťou dnešného otváracieho dňa budú v poobedňajších hodinách aj súťaže pre deti a dospelých a exkurzia po budove. Jej súčasťou je aj malá požičovňa. „Ľudia, ktorí nemajú svoje vybavenie na lezenie, si v nej môžu požičať napríklad lano, sedáky či úväzy. Rovnako môžu využívať aj naše inštruktorské služby, napríklad ak niekto bude mať záujem o kurz lezenia, prípadne sa bude chcieť nechať odistiť, ak nepríde so svojim lezeckým partnerom,“ vysvetlila Adamcová. Lezecké centrum bude zatiaľ otvorené každý deň od 09:00 do 21:00. „Čas ukáže, či sem budú chodiť ľudia liezť pred prácou alebo po nej, časy ešte upravíme,“ informovala ďalej.

Podľa občianskeho združenie lezecká stena v Poprade chýbala a dopyt po nej bol. „Myslím si, že v meste pod Tatrami by také niečo chýbať nemalo. Viem, že v okolí nejaké steny sú, ale malé, a ďalej od Popradu,“ poznamenala Adamcová. Verí, že to bude atrakcia aj pre turistov, ktorých prichádza do Popradu veľa. „Keď sme sa do toho púšťali, bolo tu niekoľko skupiniek, ktoré o to záujem mali, a hneď ako sme začali, objavil sa ohlas od lezcov aj športovo založených ľudí, ktorý bol pozitívny,“ zhodnotila. Pripomenula, že práve lezenie je jeden zo športov, v rámci ktorého si človek precvičí úplne všetky svaly. „Má to svoje opodstatnenie práve v súčasnosti, keď v spoločnosti prevláda trend pekného tela,“ dodala.

OZ WoodRock našlo priestory na halu pre indoorové lezenie po veľmi dlhom hľadaní, a to v areáli starej panelárne v Poprade. „Budova bola postavená v roku 1982 ako súčasť komplexu panelárne, vyvážali sa odtiaľ panely do celého východného Slovenska. Je to stará budova, bola určená na demoláciu, a my jej dávame druhú šancu,“ povedala v minulosti Adamcová. Okrem indoorového lezenia po stenách chce centrum v rámci priestorov ponúkať aj možnosť vyskúšať si industriálne lezenie.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies