Pod Tatrami budú ME v cross country i mini tour Petra Sagana

NETKY.SK • 10 Január 2017, 15:09 • 2 min
Pod Tatrami budú ME v cross country i mini tour Petra Sagana

POPRAD - V auguste sa pod Tatrami uskutočnia majstrovstvá Európy horských cyklistov v cross country maratóne. Od dvoch uplynulých šampionátov v Nemecku (Singen 2015) a Lotyšsku (Sigulda 2016) sa budú líšiť charakterom tratí, keďže pôjde o jeden dlhý okruh v horskom prostredí.

slovakia

left justify in out

V nedeľu 13. augusta si účastníci zmerajú sily na dvoch tratiach, v kategórii elite mužov bude pripravený okruh s dĺžkou 134 km, ženy a veteránov bude čakať 74 km. Informoval o tom Ivan Zima, viceprimátor mesta Svit, ktoré je jedným z organizátorov podujatia, počas brífingu na Mestskom úrade v Poprade po skončení pracovného stretnutia k podujatiu.


Majstrovstvá Európy sa uskutočnia v rámci podujatia Horal Weekend - v sobotu 12. augusta im bude predchádzať 18. ročník cyklistického Horal maratónu pre registrovaných i neregistrovaných pretekárov. "V nedeľu to už bude len pre registrovaných pretekárov, národné zväzy z celej Európy tam delegujú svoje reprezentačné tímy, môžu sa však prihlásiť aj jednotlivé zoskupenia, ktoré delegujú či už mestské alebo iné športové kluby," uviedol Zima, ktorý je zároveň riaditeľ pretekov Horal.


Štart a cieľ majstrovstiev bude vo Svite. "Pôjde sa smerom na Spišskú Teplicu, tam sa to zvrtne do Lopušnej doliny, následne smerom na Vikartovce cez kopec, odtiaľ stále smerom na juh, na Kráľovu hoľu, stojí nám tam v ceste ešte jeden hrebeň, sedlo Madejovo, ďalej sa pokračuje na Smrečinské sedlo až do oblasti Slovenského raja k Vernáru. Odtiaľ sa pokračuje na Pusté pole smerom na Telgárt, Šumiac, ďalej na Kráľovu hoľu a odtiaľ do Liptovskej Tepličky, Šuňavy a opäť cez Lopušnú dolinu do Svitu," priblížil Zima trasu s prevýšením 4500 metrov. Na kontinentálnom šampionáte očakáva účasť slovenskej i českej špičky. Česi podľa neho pošlú to najlepšie na čele s olympijským víťazom z Londýna 2012 Jaroslavom Kulhavým. "Sme v centre Európy, takže určite bude účasť vysoká. Rakúšania, Poliaci, Maďari i Nemci pošlú svoje reprezentačné tímy," uviedol Zima.


Podľa neho majú organizátori podujatia veľký záujem na tom, aby bolo partnerom a spoluorganizátorom podujatia aj mesto Poprad ako líder v regióne. "Hľadáme také riešenia, aby do toho mohol Poprad vstúpiť, no okrem tohto mesta hľadáme aj ďalších partnerov," zdôvodnil utorkové stretnutie na pôde popradského mestského úradu.

 

"Uvedomujeme si, že to nie je záležitosť len miest Svit a Poprad, ale je to celoregionálna, slovenská a európska záležitosť. Hľadáme teraz spojnice, kde sa nám prelínajú možnosti, ako to nastaviť a čo najlepšie zorganizovať, odprezentovať náš región, kultúru, čím sa vieme pochváliť. Samozrejme, nie je to záverečné stretnutie a robíme všetko pre to, aby organizácia podujatia bola na čo najvyššej úrovni," dodal popradský primátor Jozef Švagerko.

 

Okrem súťaží pre dospelých bude v rámci víkendu pripravená aj súťaž pre deti, pôjde o detskú Tour Petra Sagana.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona