Pod rakúskym hradom Landskron žijú šantiace japonské opice Makaky

NETKY.SK • 1 August 2011, 08:57 • 2 min
Pod rakúskym hradom Landskron žijú šantiace japonské opice Makaky

Pod rakúskym hradom Landskron žijú šantiace japonské opice Makaky

slovakia

left justify in out

img

Pod hradom Landskron v rakúskom Villachu je unikátny park opíc. Na trojhektárovom lesnom pozemku voľne žije 136 opíc druhu japonskej Makaky. Návštevníci ich môžu sledovať z bezprostrednej blízkosti.
      "Choďte len po chodníku, nevybočujte a keď k vám príde niektorá opica nepozerajte sa jej do očí, mohla by na vás zaútočiť," hneď po vstupe do raritného parku poučila skupinu turistov mladá sprievodkyňa Anastázia. Zároveň spresnila prírastky: "Teraz máme deväť mláďat, najmenšie má dva mesiace. Tie najstaršie jedince sú asi 25-ročné. Na začiatku tu bolo 30 opíc dovezených z ostrova južne od Tokia. Ich chov sa uchytil, nikto ich tu neobmedzuje."
      Napriek presťahovaniu sa z ďalekej krajiny si v umelo vytvorenom domove žijú ako v raji. Dvakrát denne ich kŕmia a ak majú zdravotné problémy, liečia sa v izolovaných nemocničných klietkach. V parku žije 14 rodín, každá z nich môže byť až 30-členná. Majú svoje územné teritóriá, ale čo sa týka rozmnožovania, niektoré samice si vyberajú partnerov aj od susedov.
      Anastázia dávala jablko statnému samcovi a ostatné opice pokojne sedeli v úctivej vzdialenosti. "Ralf je šéf skupiny a keď žerie on, ostatné nesmú jesť. Dodržujú hierarchiu," sprievodkyňa zdôvodnila dočasný pokoj, ktorý vystriedalo šantenie týchto stromových akrobatov. Keď Anastázia zbadala malú opicu na strome, napichla na trojmetrový konár jablko a ponúkla jej ho. Tá visiac za jednu nohu artisticky schmatla potravu.
      Pre návštevníkov je zaujímavé sledovať aj činnosť na opičom ihrisku. Napríklad ako kruhové bludisko točia na jednu či opačnú stranu dovtedy, až im z neho vypadne jablko. To tiež hľadajú v drevenej konštrukcii so šiestimi zakrytými otvormi. K dispozícii majú ďalšie skonštruované zariadenia, na ktorých sa hrajú aj premýšľajú. "Takto skúšame ich inteligenciu. Oni samé na to prídu, ako to funguje. Tu sa potvrdzuje, že človek pochádza z opice," zdôvodnila Anastázia.
      Areál je ohradený vysokým elektrickým plotom, no v roku 1996 to nepomohlo a zvieratá ušli. "Vtedy počas búrky bola elektrika vypnutá. Po dvoch týždňoch sa vrátil šéf a ostatné opice prišli za ním," spomenula sprievodkyňa jediný útek. Teraz je plot ukončený hladkým plexisklom, aby sa to nemohlo zopakovať.
      "V areáli sú traja stáli zamestnanci a počas sezóny od 1. apríla do 31. októbra vypomáhajú štyria študenti. Denná kŕmna dávka pre opice je 130 kg ovocia a zeleniny," odpovedala pre TASR Anastázia a ukončila takmer hodinový pobyt v ojedinelom parku opíc.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies