Pod obchvatom v Galante je pohrebisko z doby bronzovej

NETKY.SK • 13 September 2013, 12:48 • 2 min
Pod obchvatom v Galante je pohrebisko z doby bronzovej

GALANTA – V páse širokom ako budúci cestný obchvat robia v týchto týždňoch archeológovia v Galante záchranný archeologický výskum.

slovakia

left justify in out

Na lokalitu za hranicou mesta, v smere na obec Matúškovo, prišli päťdesiat rokov po tom, čo tam ich predchodcovia našli v už neexistujúcej piesočnej dune pohrebisko z doby bronzovej. Teraz pokračujú v odkrývaní miest posledného odpočinku ľudí, ktorí žili v lokalite zhruba pred 4000 rokmi.

Práce na tretej etape výstavby cestného obchvatu sú rozdelené do niekoľkých častí. Okrem časti s pohrebiskom aj ďalšie vydali spod zeme zaujímavé svedectvá. Jedna skrývala bývalé germánske sídlisko. "Odkryli sme tam spolu 47 objektov, boli to pozostatky drevených obydlí, odpadové jamy a v nich množstvo odpadového materiálu," povedal pre TASR Marcus Comotti, hlavný archeológ spoločnosti Archaeoservices, s.r.o., ktorá výskum realizuje. Po Germánoch žijúcich pravdepodobne v 4. až 6. storočí našli archeológovia sponu, keramické úlomky, sklenené koráliky. V ďalšej časti výskumu objavili obydlie z obdobia stredoveku, pece a zásobné jamy. 

O pohrebisku z doby bronzovej informoval TASR archeológ Michal Mlynka. "Dovedna je to zatiaľ okolo sto hrobov z obdobia únětickej kultúry, kopeme však ďalej. Do jám boli podľa zvykov pochovaní ľudia v skrčenej polohe, k nohám zosnulých dávali pozostalí plytké misky a k rukám džbánky. Ich obsah budeme skúmať," povedal Mlynka. V hroboch našli ihlice, bronzové dýky, šperky, záušnice, jantárové dýky. Archeológovia na základe nálezov z roku 1958 predpokladali, že pod vrstvou zeme sa pohrebisko z doby bronzovej v tejto lokalite nachádza, jeho celkovú veľkosť však práve pre oklieštenie výkopov len na pás pod cestu nedokážu určiť. Teraz odkryli dĺžku zhruba 200 metrov. 

"Časť hrobov bola pod budúcou okružnou križovatkou Galanta - Matúškovo, kde je výkop o čosi širší. Hroby sme našli v dvoch vrstvách, jedny boli uložené vyššie, druhé pod nimi. Mohlo by sa to vysvetliť tým, že záviselo to od toho, v akom ročnom období boli zosnulí pochovaní. Keď bola v zime zem zmrznutá, ťažko sa s ich nástrojmi kopal hrob, takže nešli do veľkej hĺbky," povedal Mlynka. V jamách našli archeológovia stopy aj po dávnych vykrádačoch. Hroby však neunikli pozornosti ani súčasných zlodejov, ktorí archeologickú lokalitu nenechali nepovšimnutú. "Ich spôsob vykrádania je ale takmer identický s tým spred 4000 rokov, ľudia sa veľmi nemenia," skonštatoval Comotti. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies