Pod Kaddáfího komplexom sa nachádza podzemné mesto

NETKY.SK • 26 August 2011, 17:49 • 2 min
Pod Kaddáfího komplexom sa nachádza podzemné mesto

Pod Kaddáfího komplexom sa nachádza podzemné mesto

slovakia

left justify in out

Pod trávnatými pozemkami súkromného komplexu líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího v Tripolise objavili dlhé tunely.
      Špirálovité podzemné schodiská viedli do luxusného sídla plného rodinných fotografií Kaddáfíovcov, bunkre i veliteľské strediská boli vzájomne prepojené.
      Keď líbyjskí povstalci v utorok obsadili komplex, objavili to, čo sa už dlho povrávalo: zložitú spleť tajnej podzemnej siete, uviedla dnes agentúra Associated Press.
      Nezasvätení nikdy nevideli tunely pod Kaddáfího sídlom Báb al-Azízíja v Tripolise. Mnoho Líbyjčanov sa domnieva, že podzemné chodby spájajú celý Tripolis - tým si vysvetľujú schopnosť Kaddáfího objaviť sa na prejavoch na miestach, kam ho nikto nevidel prichádzať. Niektorí predpokladajú, že utiekol z mesta jednou z chodieb po tom, čo povstalci prenikli do Tripolisu. V dôsledku škôd, ktoré spôsobilo bombardovanie NATO, nebolo možné zistiť, či sa tunely skutočne rozprestierali aj mimo Báb al-Azízíje.
      Po obsadení komplexu, dlho považovaného za symbolické srdce Kaddáfího vlády, povstalci zapálili jeho rodinné sídlo, zhabali veľké množstvo zbraní a zmenili Báb al-Azízíju na východiskové územie pre ďalšie boje v Tripolise.            
      Vzbúrenci pod komplexom našli podzemnú sieť tunelov, ktorých dosah stále nie je jasný. "Je tu Tripolis nad povrchom a Tripolis v podzemí," povedal povstalecký bojovník Ismáíl (26), ktorý spolu s priateľmi tunely preskúmal.
      Iba málo vzbúrencov však bolo prekvapených, že Kaddáfí, ktorý v krajine vládol štyri desaťročia a prežil mnohé pokusy o atentát, by mohol mať tajný svet, do ktorého môže utiecť. "Je normálne, že niekto ako Muammar takéto niečo spraví, aby sa chránil," uviedol ďalší z povstalcov, Rijád.  
      Báb al-Azízíja, v preklade Nádherná brána, bola tajomstvom pre väčšinu Líbyjčanov. Napriek tomu, že patrila medzi najväčšie dominanty Tripolisu, nijaké značky na uliciach neukazujú smer, ktorým sa k nej dá dostať. Mnoho obyvateľov líbyjského hlavného mesta uviedlo, že sa bálo aj prechádzať okolo vysokých zelených múrov opevneného komplexu v strachu pred jeho podozrivými ozbrojenými strážcami, ktorý ich mohli zatknúť alebo zastreliť.
      Aj štyri dni po príchode povstalcov do Tripolisu zostáva miesto Kaddáfího pobytu záhadou. Jeho hovorca v štvrtkovom telefonáte tlačovej agentúre AP trval na tom, že stále velí operáciám zameraným proti vzbúrencom. Sám Kaddáfí zverejnil dva zvukové záznamy, na ktorých vyzýva svojich stúpencov na boj "až po víťazstvo alebo mučenícku smrť".
      Tunely sa však stali atrakciou pre zvedavých povstalcov. Podzemné chodby sú dostatočne vysoké na to, aby v nich vzpriamene stál vysoký muž, a dostatočne široké, aby v nich pohodlne vedľa seba kráčali dvaja ľudia.
      Múry chodieb sú z betónu, s ťažkými kovovými dverami, ktoré rozdeľujú tunely do jednotlivých sekcií. Po celom komplexe boli k dispozícii plynové masky v plastových obaloch, ako aj zásoby vody, koly, sušienok a tuniakov. V niektorých kútoch stáli prázdne chladničky.
      Tunely viedli k množstvu miestností. Niektoré sú jednoduchými priestormi na spanie pre strážcov -  s dvojitými lôžkami, malými chladničkami a šatníkmi. Ďalšie priestory vyzerali ako bunkre s hrubšími stenami. V jednom z tunelov sa našli trosky zeleného golfového vozíka - takého, na akom Kaddáfí často jazdil po komplexe.
      Povstalci zapálili Kaddáfího rodinné sídlo, niektoré priestory však zostali čiastočne nedotknuté a zachovali náznaky zo života prvého klanu Líbye. Rozsiahla vyzdobená obývačka bola plná rodinných fotografií a fotografií Kaddáfího. V jednej zo spální bolo množstvo DVD nosičov z filmami, od Jamesa Bonda po Kung Fu Killer II.
      Líbyjská povstalecká Prechodná národná rada medzitým presunula svoje sídlo z Benghází do Tripolisu, oznámila dnes arabská spravodajská televízia al-Džazíra.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona