Pod hradom Červený Kameň chcú chovať opice, vzniknúť tam má zoologická záhrada

NETKY.SK • 18 Máj 2014, 14:11 • 2 min
Pod hradom Červený Kameň chcú chovať opice, vzniknúť tam má zoologická záhrada

BRATISLAVA - Pod hradom Červený Kameň by mali návštevníci o necelé dva roky nájsť aj zoologickú záhradu.

slovakia

left justify in out

Blízko obce Píla chcú totiž chovať pôvodne divo žijúce aj hospodárske zvieratá. Práce na vytvorení novej zoo plánujú odštartovať v septembri tohto roku. Vyplýva to zo zverejneného zámeru, ktorý na posudzovanie vplyvov na životné prostredie EIA predložila obec Píla spolu s firmou J&D Media. 
      

"Zoo bude orientovaná predovšetkým na chov primátov a jej cieľom je stať sa najväčším chovom malých primátov v strednej Európe s orientáciou na kontaktný chov," uvádza sa v zámere. Návštevníci by tak mali mať možnosť kŕmiť opice pod odborným dohľadom. V zoo nájdu najmä pazúrikovité primáty tamaríny a kosmáče, makaky, hulmany a malpy, celkovo 100 primátov 30 druhov. 
      

Okrem opíc chcú pod hradom chovať aj menšie cicavce a hospodárske zvieratá, napríklad minikozičky, poníky, miniovečky, miniprasiatka, zajace, hydinu, lamy či minisomáriky. V zoo rátajú aj s druhmi, ako sú lamy, zebu či ťavy, avšak tých bude len približne desať jedincov. S chovom veľkých šeliem sa v projekte nepočíta, výnimkou môže byť mačka bengálska či rys, ak budú v zoo schopní sa o ne postarať.
      

Súčasťou projektu je vybudovanie tropického pavilónu a hospodárskeho dvora, kde sa bude dať vstupovať medzi zvieratá a kŕmiť ich. "Zároveň sa budú pestovať poľnohospodárske plodiny za účelom obživy chovaných jedincov," uvádza sa v zámere. Zoo má vyrásť mimo zastavaného územia obcí Píla a Budmerice, byť energeticky a čiastočne potravinovo sebestačná.
      

Navrhovateľ tvrdí, že chce novou zoo jednak informovať verejnosť o problematike chovu exotických zvierat v zajatí, ale tiež ponúknuť azyl pre nechcené a problematické exotické zvieratá zo súkromných chovov či zoologických záhrad. "Momentálne väčšinu nášho chovu tvoria jedince, ktoré nie sú vhodné na ďalší reprodukčný chov z dôvodu ich fyzických porúch alebo neznalosti starostlivosti o mláďatá," vysvetľuje navrhovateľ s tým, že v chovoch má dnes aj jedincov, o ktoré sa ich pôvodní majitelia už nemôžu alebo nechcú starať a nemajú ich kam dať. "V praxi sa potom stáva, že tieto jedince, sa dostávajú do rúk 'množiteľom', ktorých vidina zisku obmedzila natoľko, že produkujú geneticky poškodené a príbuzné jedince."
      

Zisk z prednášok, workshopov a vstupného chce firma použiť opäť na starostlivosť o ďalšie nechcené a odvrhnuté jedince. Okrem vzdelávacej funkcie plánuje zoo organizovať napríklad detské tábory pre deti z okolia či rôzne kreatívne dielne a kurzy maľovania a kreslenia zvierat priamo v zoo. 
      

Navrhovateľ predpokladá, že práce na novej zoo ukončí v marci 2016 a počíta s nákladmi do 400.000 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies