Pod hradbami je rozložený najväčší historický stan na Slovensku

NETKY.SK • 7 September 2012, 06:49 • 2 min
Pod hradbami je rozložený najväčší historický stan na Slovensku

Pod hradbami je rozložený najväčší historický stan na Slovensku

slovakia

left justify in out

imgOpekaného býka, grilované syry, chlieb podľa stredovekých receptov a ďalšie chutné jedlá pod najväčším historickým stanom na Slovensku môžu v dňoch 7.-8. septembra ochutnať návštevníci Trnavy, ktorí počas tradičného jarmoku zablúdia na historický festival Stredovek pod hradbami. Jeho šiatre sú rozložené v Sade Antona Bernoláka a 3. ročník podujatia má ešte bohatšiu ponuku, ako dva ročníky pred ním.
      "Túto myšlienku realizujeme preto, lebo podľa nás si Trnava ako najstaršie slovenské slobodné kráľovské mesto takéto podujatie jednoducho zaslúži," povedal pre TASR Bystrík Holeček z Kompánie trnavských žoldnierov, ktorá je hlavným usporiadateľom akcie. Kým v roku jedna prišlo na pozvanie do Trnavy šesť skupín historického života šermu, tanca či remesiel, v tomto roku je to o polovicu viac, čiže deväť. Žoldnierov takýto záujem teší, pretože Stredovek pod hradbami sa tak rýchlo prebojoval medzi najväčšie podujatia tohto druhu v rámci Slovenska.
      Na príprave spolupracujú žoldnieri s "bratským" Trnavským šermiarskym cechom, spolu stavajú kulisy a podieľajú sa na organizácii. Pod hradbami sa návštevníci môžu zoznámiť so životom predkov od 9. do 16. storočia, vidieť táborový život, stredovekú kuchyňu, dávno zabudnuté remeslá. Na každú hodinu sú pripravené inscenované vystúpenia, záujemcovia môžu nazrieť do zbrojníc, táborových kuchýň Normanov, templárov, rytierov a lukostrelcov, predvedú sa bojové formácie s tyčovými zbraňami a podporou delostrelectva, lancknechti s dlhými pikami a obojručnými mečmi, šermiari, žongléri, muzikanti, tanečníci a hltači ohňa. Detskí návštevníci táborov sa môžu povoziť na koníkoch, zahrať starú vikingskú hru s kolkami, indiánsku hru s loptou i vyskúšať svoje schopnosti v detských rytierskych bojoch. Dospelí si zase môžu zmerať sily a presnosť v presekávaní ostrými zbraňami, v hode sekerou, oštepom alebo v lukostreľbe. A po náročných bojových výkonoch si budú môcť rozriediť adrenalín podľa vlastnej nátury – buď v historickej krčme, alebo v orientálnej čajovni.
      Do Trnavy prišli špičkové skupiny, okrem iných Argyll, Bludní rytieri, Duo Arantos Aspis, Festum Aeternum, Templári z hradu Bargas, Vargar, Vinedi a Žoldnieri. K nim povolali organizátori aj sokoliarov z trnavskej miestnej časti Modranka a skupinu Fándlyho bicykel, ktorá má v repertoári dobové skladby. Aj v tomto roku je moderátorom akcie šašo v podaní Miroslava Kasprzyka.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies