Pod horou Fudži to vrie

NETKY.SK • 6 September 2012, 10:43 • 2 min
Pod horou Fudži to vrie

Pod horou Fudži to vrie - Svet Pod japonskou posvätnou horou Fudži to údajne vrie. Mohutné zemetrasenie v Japonsku spred roka a pol, ako aj ďalšie silné otrasy vystavili magmatickú komoru pod sopkou natoľko vysokému tlaku, že by mohlo dôjsť k výbuchu, inf

slovakia

left justify in out

imgPod japonskou posvätnou horou Fudži to údajne vrie. Mohutné zemetrasenie v Japonsku spred roka a pol, ako aj ďalšie silné otrasy vystavili magmatickú komoru pod sopkou natoľko vysokému tlaku, že by mohlo dôjsť k výbuchu, informovala dnes tlačová agentúra Kjódo s odvolaním sa na japonský národný výskumný inštitút.
      Zvýšený tlak nie je jediným faktorom, ktorý by mohol spôsobiť výbuch najvyššej sopky a hory v krajine. Dosiaľ žiadne známky erupcie nezaznamenali, nastať by však mohla aj po rokoch, uvádza správa.
      Sopka, vysoká 3776 metrov a ležiaca asi 100 kilometrov západne od Tokia, naposledy vybuchla v roku 1707. Vtedy erupcii tiež predchádzalo zemetrasenie, ktoré zvýšilo tlak na magmatickú komoru. Otrasy boli pritom slabšie ako vlaňajšie s magnitúdou 9,0. V oblasti hory Fudži sa stretajú tri tektonické platne.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies