Pod grónskym ľadovcom objavili vedci doteraz neznámy obrovský kaňon

NETKY.SK • 30 August 2013, 06:25 • 2 min
Pod grónskym ľadovcom objavili vedci doteraz neznámy obrovský kaňon

WASHINGTON - Pod grónskym ľadovcom objavili vedci kaňon gigantických rozmerov. Je najmenej 750 kilometrov dlhý, čo je oveľa viac ako má slávny Veľký kaňon na juhozápade USA, a 800 metrov hlboký, píšu v americkom odbornom časopise Science.

slovakia

left justify in out

Doteraz neznáma roklina je podľa vedcov pravdepodobne staršia než ľadovcový príkrov, ktorý pokrýva Grónsko už štyri milióny rokov. Má tvar meandrujúceho koryta rieky a tiahne sa od stredu najväčšieho ostrova na svete k jeho severnému cípu. Výskumný tím vedený Jonathanom Bamberom zo School of Geographical Sciences v anglickom Bristole predpokladá, že kaňon hrá dôležitú úlohu v procese topenia a odvádzania vody z povrchu ľadovca k jeho okraju, teda do Severného ľadového oceánu.

Ešte pred vznikom ľadovcovej pokrývky pred najmenej štyrmi miliónmi rokov sa v kaňone nachádzal obrovský riečny systém odvádzajúci vodu z ostrova. Prítomnosť kaňonu podľa vedcov vysvetľuje, prečo v grónskom ľadovci na rozdiel od iných arktických oblastí nie sú žiadne jazerá. Kaňon sa podarilo objaviť pomocou radarových pozorovaní, ktoré v priebehu desaťročí zhromaždil americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) a výskumníci z Veľkej Británie a Nemecka. Objav kaňonu vyvracia názor, že povrch Zeme už bol dôkladne zmapovaný a preskúmaný. "Náš výskum ukázal, že ešte stále je čo objavovať," konštatoval Bamber.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona