Pod americkými raketami opät umierali nevinní, lietadlá omylom zasiahli súkromný dom

NETKY.SK • 28 September 2017, 09:22 • 2 min
Pod americkými raketami opät umierali nevinní, lietadlá omylom zasiahli súkromný dom

KÁBUL - Americké lietadlá v stredu v oblasti Kábulu omylom zasiahli súkromný dom, pričom došlo k obetiam na životoch a zraneniam. S odvolaním sa na vyhlásenie velenia amerických ozbrojených síl o tom dnes informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Podľa vyhlásenia ministerstva obrany USA sa tento incident stal v stredu popoludní - v čase, keď americké letectvo a afganské sily odrážali ofenzívu povstalcov pri letisku v Kábule. Cieľom amerického náletu bol dom, odkiaľ povstalci strieľali smerom k letisku, kam práve v stredu pricestovali americký minister obrany Jim Mattis a generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. K útoku sa prihlásila džihádistická organizácia Islamský štát, ale aj fundamentalistické hnutie Taliban.

 

 

Vo vyhlásení americkej armády sa neuvádza, koľko mŕtvych a zranených si útok lietadiel USA vyžiadal. Podľa údajov afganskej polície pri zásahu súkromného domu raketou prišiel o život jeden civilista a ďalších 11 ich bolo zranených.

 

Mattis a Stoltenberg sa počas svojej návštevy v Kábule stretli s afganským prezidentom Ašrafom Ghaním a príslušníkmi vojenských jednotiek USA a NATO pôsobiacimi v krajine. Na spoločnej tlačovej konferencii informovali o novej americkej stratégii pre Afganistan, ktorá zahŕňa aj zvýšenie počtu amerických vojakov o zhruba 3000 a vyslanie posíl z členských štátov NATO.

 

Bezpečnostná situácia v Afganistane sa veľmi rýchlo zhoršila práve krátko po tom, ako boli s v súvislosti s ukončením bojovej misie NATO v roku 2014 z krajiny stiahnuté veľké počty vojakov zahraničných armád.

Podľa odhadov vojenských zdrojov Taliban momentálne v Afganistane ovláda asi 11 percent územia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies