Počuli ste už o tanorexii? Možno ňou trpíte aj vy

NETKY.SK • 3 Jún 2019, 11:22 • 2 min
Počuli ste už o tanorexii? Možno ňou trpíte aj vy

Viete si predstaviť, že by ste po lete neboli ani trochu opálený? Ak nie, reč bude možno práve o vás.

slovakia

left justify in out

Závislosti poznáme skutočne mnoho. Od tých menej závažných ako napríklad neodolateľná túžba po čokoláde či sladkostiach alebo káve, až po vážne závislosti na alkohole, fajčení i drogách. O týchto problémoch sa často hovorí, ľudia ich tak dokážu rozpoznať. Popri nich sa ale objavuje aj menej známa tanorexia. A vie byť poriadne nebezpečná.

 

Tanorexia je názov diagnózy, ktorou trpia ľudia závislí od slnka. Presnejšie ide o závislosť na opaľovaní. Ako uvádzajú odborníci, ktorí sa touto problematikou zaoberajú, ľudia trpiaci tanorexiou sa správajú veľmi podobne ako závislí na heroíne.

 

Ak počas leta zvyknete cestovať k moru alebo hoci len na kúpaliská, určite ste si tu všimli „skalných“ návštevníkov, ktorí sa vytrvalo opaľujú od rána až do večera. Farba ich pokožky je už neprirodzene tmavá, no im to stále nestačí a pokračujú. Predstava, že by na svojej dovolenke vystihli vlnu zlého počasia, kedy by nedosiahli maximum v rámci odtieňa svojej pokožky, je nemysliteľná. Vtedy by sa u nich začali prejavovať symptómy rovnaké ako u ľudí závislých na tvrdých drogách, uvádzajú lekári.

 

img

 

Nech to znie akokoľvek nereálne, závislosť na opaľovaní skutočne existuje a je aj vedecky podložená. Slnenie sa totiž napomáha vyplavovaniu tzv. beta-endorfínu, čo je láta podobnej povahy ako heroín či morfín. Pokiaľ si na jej pravidelný prísun človek navykne, stáva sa závislým, vysvetľuje v rámci svojej štúdie profesor a dermatológ David Fisher.

 

Tanorexii nehrá do karát ani súčasné nastavenie spoločnosti, v rámci ktorej prevláda kult tela a nadmerná prezentácia „dokonalosti“ v médiách i na sociálnych sieťach. To ľudí ženie k tomu, aby sa snažili vyzerať príťažlivo a opálene nielen v lete, ale aj počas zimy. Navštevujú preto solária, čo je ešte nebezpečnejšie a vyvoláva rýchlejšiu závislosť ako samotné opaľovanie sa na slnku.

 

img

 

Tak ako ktorúkoľvek inú závislosť, aj tanorexiu je potrebné odborne liečiť. Zrejme totiž netreba hovoriť o tom, čo nadmerné vystavovanie tela UV žiareniu spôsobuje. Okrem rapídne vyššieho rizika vzniku rakoviny kože si môžeme privodiť aj predčasné starnutie. Koža stráca elasticitu, hydratáciu a tvoria sa vrásky.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies