Počty odpočúvaní stúpli u polície a vojenských tajných

NETKY.SK • 25 September 2013, 17:35 • 2 min
Počty odpočúvaní stúpli u polície a vojenských tajných

BRATISLAVA – Počet legálne odpočúvaných ľudí na Slovensku bol v prvom polroku podobný ako v minulosti. Súdy dostali 1 153 žiadostí o vydanie súhlasu na použitie informačno-technických prostriedkov (ITP), vyhoveli v 1 089 prípadoch. Nasadzovanie odpočúvaní stúplo len v prípadoch, keď o ne žiadala polícia a vojenské spravodajstvo. Vyplýva to z informačnej správy o stave použitia informačno-technických prostriedkov za I. polrok 2013, ktorú dnes poslanci zobrali na vedomie.

slovakia

left justify in out

Napríklad Slovenská informačná služba požiadala sudcov o odsúhlasenie vyše stovky odpočúvaní, nevyhoveli jej len v troch prípadoch. Počet odpočúvaných na základe žiadosti SIS bol približne rovnaký, ako v prvom polroku 2012. „Tam bol veľký rozdiel medzi rokom 2011 a 2012. V roku 2012 poklesol počet odpočúvaní o viac ako 50 percent,“ priblížil predseda branno-bezpečnostného výboru Jaroslav Baška počty odpočúvaní, ktoré robila SIS.

Najviac odpočúvaní robieva Policajný zbor SR, kde ich býva 1 500 až 1 800. Za prvý polrok tohto roka dali policajti vyše 920 žiadostí. „Tam bolo aj najviac odmietnutí, až 56, ale z takého počtu to nie je vysoké percento," poznamenal Baška. Vojenskí spravodajcovia mali vlani za celý rok 38 odpočúvaní, teraz len za prvý polrok už majú 46 odpočúvaní ( jedno zamietnuté). Colníci mávajú štandardne do 200 odpočúvaní ročne, tento polrok ich je zatiaľ necelých 80 (štyri zamietnuté). Zbor väzenskej a justičnej stráže takmer vôbec nevyužíva možnosť odpočúvaní, ktorú zo zákona má.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona