Počítačový útok zasiahol takmer 100 krajín: Slovensku sa zatiaľ vyhýba

NETKY.SK • 13 Máj 2017, 13:00 • 2 min
Počítačový útok zasiahol takmer 100 krajín: Slovensku sa zatiaľ vyhýba

BRATISLAVA - Počítačový útok, ktorý v piatok podvečer zasiahol takmer 100 krajín, sa zatiaľ Slovensku vyhol.

slovakia

left justify in out

Viac informácií však bude k dispozícii v pondelok, keď sa do práce vrátia zamestnanci firiem, ktorí majú počas víkendu voľno. Pre TASR to dnes uviedla hovorkyňa spoločnosti Eset Zuzana Hošalová.

 

"Na Slovensku sa nám zatiaľ masovo neozývajú firmy, že majú problém. Otázka znie, čo bude, keď v pondelok ráno začnú pracovať," povedala Hošalová.

 

Potvrdila už známu informáciu, že počítačový útok zneužil zraniteľnosť operačného systému Windows, ktorú spoločnosť Microsoft odstránila v apríli tohto roka. "To vlastne znamená, že obeťami sú firmy alebo jednotlivci, ktorí nemajú zaktualizovaný operačný systém alebo používajú Windows XP, ktorý už spoločnosť nepodporuje," ozrejmila Hošalová.

 

Podľa nej môže ísť napríklad o lenivosť ľudí, ale napríklad aj o prípady, keď spoločnosti používajú špeciálny systém, ktorý funguje len pri Windows XP.

 

Používatelia počítačov sa s podobným útokom na Slovensku už stretli aj v minulosti, pričom útočníci žiadali aj viac ako súčasných 300 dolárov.

 

V prípade, že počítač je napadnutý, Hošalová ho odporúča okamžite odpojiť zo siete, čo v niektorých prípadoch môže pomôcť, a hlavne vyhľadať odborníka. Všeobecne spoločnosť Eset odporúča neotvárať prílohy správ od neznámych adresátov, zálohovať obsah zariadení, pravidelne aktualizovať operačný systém a používať najnovšiu verziu bezpečnostného softvéru, ktorý počítač ochráni.

 

Takmer stovku krajín sveta zasiahol v piatok večer doteraz zrejme najrozsiahlejší počítačový útok škodlivým vydieračským softvérom. Tzv. ransomware zablokoval prístup k počítačovým systémom a pýtal výkupné za ich opätovné sprístupnenie.

 

Hackeri podľa denníka The New York Times využili nástroje, ktoré pre svoje vlastné spravodajské ciele vyvinula americká Národná bezpečnostná agentúra (NSA), hackeri známi ako Shadow Brokers však oznámili, že ich ukradli a zverejnili ich na internete.

 

Firma Avast špecializovaná na počítačovú bezpečnosť zaznamenala vo svete v piatok vyše 75.000 prípadov útokov v 99 krajinách, pričom najviac zasiahnuté boli Rusko, Ukrajina a Taiwan.

Spoločnosť Eset je svetovým výrobcom bezpečnostného softvéru.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies