Počítačové útoky bude vyšetrovať Spolkový kriminálny úrad

NETKY.SK • 13 Máj 2017, 15:38 • 2 min
Počítačové útoky bude vyšetrovať Spolkový kriminálny úrad

BERLÍN - Rozsiahly hackerský útok, ktorý v noci nadnes postihol aj Nemecko, bude v tejto krajine vyšetrovať Spolkový kriminálny úrad (BKA).

slovakia

left justify in out

Oznámil to dnes minister vnútra Thomas de Maiziere.

 

Podľa neho síce nejde o prvý útok svojho druhu, ale je mimoriadne závažný. Potvrdil, že vládne inštitúcie neboli postihnuté, čo je aj zásluha vysoko profesionálnej ochrany zo strany Spolkového úradu pre bezpečnosť informačné technológie (BSI).

 

"Naše súčasné poznatky okrem toho ukazujú, že tí, ktorí počúvajú naše rady a pravidelne aktualizujú softvér, mali dobrú šancu vyhnúť sa útoku," citovala agentúra DPA zo stanoviska ministra vnútra.

 

V Nemecku mala najväčšie problémy s hackerským útokom železničná spoločnosť Deutsche Bahn, ktorej na mnohých staniciach nefungujovali informačné tabule a predajné automaty. Problémy boli aj s bezpečnostným kamerovým systémom. Samotný vlakový grafikon však ovplyvnený nebol.

 

Policajný úrad Európskej únie (Europol) dnes v tejto súvislosti uviedol, že spolupracuje s krajinami zasiahnutými globálnym počítačovým útokom. Európske centrum pre boj proti počítačovej kriminalite (EC3) ho vo vyhlásení označilo za "bezprecedentný" a vyžadujúci si komplexné medzinárodné vyšetrovanie zamerané na identifikáciu vinníkov.

 

Do dnešného rána bolo podľa francúzskej rozhlasovej stanice RFI zaznamenaných 90.000 útokov v takmer 100 krajinách, pričom najviac zasiahnuté boli Veľká Británia, Rusko, Ukrajina a Taiwan. V priebehu noci sa však šírenie takzvaného ransomwaru, prostredníctvom ktorého hackeri zvyknú vymáhať výkupné za opätovné sprístupnenie blokovaných počítačov, podarilo zastaviť, keďže jeden počítačový expert našiel v kóde programu "záchrannú brzdu".

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies