Počítačové systémy ISS napadol škodlivý software

NETKY.SK • 11 November 2013, 16:49 • 2 min
Počítačové systémy ISS napadol škodlivý software

NEW YORK - Počítačové systémy Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) napadol škodlivý software, ktorý tam preniesol jeden z ruských astronautov. Informovali o tom dnes internetové noviny International Business Times s odvolaním sa na popredného svetového odborníka na bezpečnosť informačných technológií.

slovakia

left justify in out

Podľa ruského experta Jevgenija Kasperského bližšie nešpecifikovaný malware sa na ISS preniesol prostredníctvom USB kľúča nemenovaného ruského astronauta. Neuviedol pritom, či spôsobil nejaké problémy vo fungovaní počítačových systémov orbitálnej základne. Kasperskij v tejto súvislosti konštatoval, že ISS postihujú čas od času "epidémie" počítačových vírusov. Dôvodom je podľa neho využívanie procesov na riadenie satelitných komponentov, založených na operačnom systéme Linux.

Podľa ruského špecialistu to dokazuje, že napadnuté môžu byť aj počítačové siete, ktoré nie sú priamo napojené na verejný internet. Ako príklad tiež uviedol infikovanie systémov istej ruskej jadrovej elektrárne neslávne známym počítačovým červom Stuxnet.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies