Počítač navrhol rozdelenie Jeruzalema ako riešenie konfliktu s Palestínčanmi

NETKY.SK • 12 Júl 2013, 07:01 • 2 min
Počítač navrhol rozdelenie Jeruzalema ako riešenie konfliktu s Palestínčanmi

BAZILEJ/JERUZALEM - Počítačová simulácia navrhla rozdelenie Jeruzalema a vytvorenie palestínskeho štátu ako najlepšie riešenie dlhoročného konfliktu na Blízkom východe.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes agentúra DPA. Simulácia je výsledkom spolupráce vedcov zo Švajčiarska a Izraela, ktorí mapovali populačné skupiny žijúce v Jeruzaleme a podrobne analyzovali ich vzťahy. 

Výskumníci prostredníctvom počítačového modelu simulovali rôzne politické alternatívy na zmiernenie rizika násilností medzi tamojšími Židmi a Palestínčanmi. Dospeli k záveru, že najlepšou možnosťou by bolo oddelenie oboch komunít v rámci dvojštátneho riešenia, teda mierovej koexistencie židovského a palestínskeho štátu. To by podľa simulácie malo zahŕňať aj dobrovoľné presídľovanie obyvateľstva. 

"Ľudia síce nechcú násilie, ale nedokážu ho dostať pod kontrolu," uviedol v tejto súvislosti sociológ Dirk Helbing zo Federálneho technologického inštitútu (EHT) vo švajčiarskom Zürichu. Článok o výsledkoch projektu publikoval aj odborný časopis American Journal of Political Science. Izrael považuje Jeruzalem za svoje večné a nedeliteľné hlavné mesto. Palestínčania naopak chcú, aby sa východný Jeruzalem stal metropolou ich budúceho štátu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies