Počiatok éry letušiek je spojený s menom Ellen Churchovej

NETKY.SK • 14 Máj 2015, 13:46 • 2 min
Počiatok éry letušiek je spojený s menom Ellen Churchovej

BRATISLAVA - Prvá letuška na svete Američanka Ellen Churchová privítala 11 pasažierov na palube lietadla Boeing 80A na letisku v americkej Kalifornii 15. mája pred 85 rokmi.

slovakia

left justify in out

 V minulosti neboli ženy na palubách lietadiel príliš vítané. Ellen Churchovej sa podarilo presvedčiť spoločnosť Boeing Air Transport, že žena v úlohe sprievodkyne povzbudí cestujúcich, aby sa lietania nebáli.  V začiatkoch leteckej dopravy neboli lietadlá také pohodlné, ani bezpečné ako dnes. V zime v nich bolo chladno a v lete zasa príliš horúco. Turbulencie vyvolávali u cestujúcich žalúdočné ťažkosti a mnohí odmietli po prvej skúsenosti lietať. Letecké spoločnosti sa preto usilovali zväčšiť pohodlie klientov, aby opätovne využili ich služby.
     

Vtedy sa v kancelárii spoločnosti Boeing Air objavila Ellen Churchová, zdravotná sestra, ktorá presvedčila zodpovedných, že prítomnosť sestričky na palube lietadla bude prínosom. Ako prvej jej bola zverená úloha dovtedy určená výhradne mužom. Ellen Churchová oblečená v peknej uniforme vítala a usádzala pasažierov, postarala sa o batožinu, ponúkla žuvačku na prekovanie tlaku v ušiach a roznášala sendviče a nápoje. Jedným okom dozerala na bezpečnostné dvere susediace s toaletou, aby sa cestujúci v "mrákotách" omylom nestratil v modrej oblohe. K jej menej atraktívnym povinnostiam patrilo upratovanie a pomoc pri tlačení lietadla do hangáru, no splnil sa jej sen o lietaní a to za 125 dolárov mesačne.
     

Pre letušky, ktoré sa po vzore Ellen Churchovej chopili príležitosti aj v ostatných aerolíniách, platili prísne pravidlá. Mladé ženy vo veku 20 až 26 rokov, nižšie ako 163 cm, museli vážiť menej ako 53 kilogramov a museli byť slobodné. Poslednú podmienku dodržiavali mnohé aerolínie až do roku 1960. Ellen Churchová bola po 18 mesiacoch práce prinútená vzdať sa kariéry stewardky v dôsledku automobilovej nehody. Svoje skúsenosti však využila počas druhej svetovej vojny, keď pôsobila v armádnych ošetrovateľských práporoch. Za svoje zásluhy získala viacero medailí.
     

Podľa ankety z roku 2009 považuje 23 percent Sloveniek za najzaujímavejšie práve povolanie letušky, ktoré však skrýva rôzne nástrahy. Napríklad v auguste 2007 britská letuška na palube lietadla asistovala pri pôrode a zachránila život bábätka, keď mu slamkou uvoľnila dýchacie cesty. Pochvalu si vyslúžila aj stewardka, ktorá v novembri 2008 po nervovom zrútení sa druhého pilota asistovala kapitánovi Boeingu-767 kanadskej spoločnosti. Desivá nehoda lietadla juhokórejských aeroliniek v San Franciscu v roku 2013 mala jednu nečakanú hrdinku - letušku, ktorá aj vo vypätej situácii zachovala pokoj a zachránila niekoľko životov, napriek vlastným zraneniam. Strasti i slasti letušiek sa dostali i na filmové plátno, napríklad v romantickej komédii View from the Top (Letuška 1. triedy, 2003).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona