Počiatek: Zmyslom zvýšenia zliav je podpora mobility pracovnej sily

NETKY.SK • 28 Január 2015, 14:09 • 2 min
Počiatek: Zmyslom zvýšenia zliav je podpora mobility pracovnej sily

BRATISLAVA - Zmyslom zvýšenia zliav pre pracujúcich na 50 % je v prvom rade podporiť mobilitu pracovnej sily a zvýšiť atraktivitu cestovania železnicou.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to po dnešnom rokovaní vlády SR minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD).
     

Kabinet dnes odsúhlasil zvýšenie zliav pre ľudí, ktorí vlakom denne dochádzajú do práce a využívajú predplatné týždenné či mesačné lístky. Opatrenie sa zavedie do praxe od nedele 1. februára. Podľa ministra Počiatka je pritom železničná doprava najekologickejšou formou dopravy a je bezpečnejšia ako doprava po cestách.
     

"Na to, aby sa toto opatrenie mohlo realizovať, využijeme už existujúci systém. Preto nepredpokladáme žiadne komplikácie pri registrácii a sfunkčnení tohto systému, lebo systém zliav už aj dnes funguje," povedal šéf rezortu dopravy. Aj v súčasnosti totiž existujú zľavy pri predplatných cestovných lístkoch. V prípade týždenného jednosmerného lístka je to 30-% zľava a pri týždennom obojsmernom je 35-%. Zároveň je zľava aj pri mesačnom jednosmernom lístku, a to 40 %, a pri mesačnom obojsmernom 45 %.
     

Opatrenie bude podľa ministra Počiatka znamenať výpadok tržieb dopravcov vo výške 1,35 milióna eur. "Myslíme si, že toto opatrenie bude úspešné a prinesie nárast cestujúcich. Takže bude tento výpadok vykompenzovaný nárastom počtu cestujúcich, a tým aj tržieb," dodal.
     

Premiér Robert Fico (Smer-SD) pripomenul, že vláda v novembri minulého roka spustila cestovanie zadarmo pre študentov a dôchodcov. Aktuálny krok je tak ďalším zo série opatrení štátu. Fico očakáva, že sa ním znovu ešte viac zatraktívni železničná doprava. "Chceme, aby aj ľudia, ktorí cestujú za prácou a platia cestovné, ušetrili pár eur," zhodnotil. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona