Počiatek: Výstavba veľkých líniových stavieb prispela k rastu stavebníctva

NETKY.SK • 9 December 2014, 11:48 • 2 min
Počiatek: Výstavba veľkých líniových stavieb prispela k rastu stavebníctva

BRATISLAVA – Zintenzívnenie výstavby veľkých líniových stavieb na Slovensku sa prejavilo v raste stavebníctva.

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek (Smer-SD) na stretnutí lídrov slovenského stavebníctva v Bratislave. Dnes je podľa neho vo výstavbe viac ako 140 kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest.
      

"Ešte nikdy v histórii nebolo na Slovensku rozostavaných toľko diaľničných úsekov naraz. Ide o kontrakty za miliardy eur, ktoré pomáhajú držať stavebníctvo nad vodou a čiastočne suplujú výpadok súkromného dopytu, no nikdy ho nemôžu nahradiť úplne," zhodnotil Počiatek. Minister zároveň upozornil, že v októbri sa na výstavbu diaľnic použilo takmer 60 miliónov eur, čo je mesačne najviac v histórii. Podstatná časť týchto peňazí pochádza z eurofondov. "Za prvých 10 mesiacov tohto roka sme z Operačného programu (OP) Doprava zaplatili za výstavbu diaľnic už o vyše 50 miliónov viac ako za celý minulý rok a pomalý nástup tohtoročnej zimy podľa mojich informácií túto sumu ešte zvýši o ďalšie desiatky miliónov eur," avizoval.
      

Ako ďalej pripomenul, rezort výstavby rovnako intenzívne pracuje aj na rekonštrukciách ciest prvej triedy, modernizácii železničných koridorov alebo výstavbe intermodálneho terminálu. Štátom garantované schémy podpory bývania podľa neho prispejú v roku 2014 na rozvoj stavebníctva sumou približne 100 miliónov eur.
      

"Priznám sa, že som veril, že tieto čísla dostanú stavebníctvo do čiernych čísel už v tomto roku, ale vyzerá to tak, že prelomový rok bude až ten budúci. Nám z toho vyplýva jediné – ešte zintenzívniť naše úsilie," zdôraznil Počiatek. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) už podľa neho zverejnila predbežné oznámenia na začatie výstavby troch ďalších diaľničných úsekov pri Prešove, Košiciach a na Kysuciach v hodnote takmer 750 miliónov eur.
      

Rezortný šéf zároveň vyčíslil, že sa mu za dva roky podarilo zdvojnásobiť mieru zazmluvnenia OP Doprava na súčasných takmer 110 % celkovej alokácie. Ako jeden z prvých operačných programov na nové programové obdobie v celej Európskej únii bol podľa jeho slov schválený nový OP Integrovaná infraštruktúra s alokáciou vyše 3 miliardy eur na infraštruktúrne projekty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona