Počiatek uvoľnil peniaze na rekonštrukciu Starého mosta

NETKY.SK • 7 Február 2014, 11:15 • 2 min
Počiatek uvoľnil peniaze na rekonštrukciu Starého mosta

BRATISLAVA - Projekt výstavby električkovej trate do bratislavskej Petržalky už má zabezpečené financovanie cez eurofondy. Minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek rozhodol o poskytnutí nenávratného príspevku na výstavbu.

slovakia

left justify in out

Ako informoval hovorca ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Martin Kóňa, projekt za vyše 75 miliónov eur je prvou fázou budovania nosného systému mestskej hromadnej dopravy v Bratislave. Aj na druhú časť projektu, dobudovanie električkovej trate v úseku Bosáková – Janíkov dvor, sa Slovensko bude uchádzať o peniaze z eurofondov.

 

Výstavbu električkovej trate do Petržalky odštartoval eurokomisár pre regionálnu politiku Johannes Hahn spolu s ministrom Počiatkom 2. decembra minulého roku. V prioritnej osi číslo 4 Operačného programu Doprava sú projekty na budovanie integrovaných dopravných systémov pre Bratislavu a Košice. Sú medzi nimi napríklad projekty na nákup trolejbusov, električiek, prímestských vlakov, rekonštrukcie električkových tratí či vybudovanie električkovej trate do Petržalky. V operačnom programe je aktuálne zazmluvnených už viac ako 93 percent vyčlenených financií, čo je 3 543 809 175 eur. „Vďaka peniazom z Európskej únie sa už o necelé dva roky významne zlepší doprava medzi pravým a ľavým brehom Dunaja. Žiadosť o potvrdenie pomoci na projekt rekonštrukcie Starého mosta bola zaslaná do Bruselu spolu s odporúčaním od technických expertov Európskej komisie (JASPERS),“ povedal Počiatek. 

 

Starý Most v Bratislave začalo mesto rekonštruovať koncom minulého roka. Prestavba Starého mosta je spolu s vybudovaním električkovej trate zo Šafárikovho námestia po Bosákovu ulicu súčasťou prvej etapy budovania Nosného dopravného systému v Bratislave. Starý most zrekonštruuje Združenie MHD - STARÝ MOST, ktoré mesto vybralo vo verejnom obstarávaní, a je zložené z firiem Eurovia SK, Eurovia CS a SMP CZ. Most uzavreli 2. decembra 2013 a začali skladať starú konštrukciu. Novú konštrukciu plánuje konzorcium stavať na jar na petržalskom brehu Dunaja a odtiaľ ho potom budú vysúvať ponad koryto Dunaja. Projekt bude stáť 58,8 milióna eur bez DPH. Na financovaní projektu sa bude z 85 percent podieľať Európska únia, desať percent prispeje štát a päť percent zaplatí mesto. Jednou z podmienok na čerpanie nenávratného príspevku je, že Starý most i električková trať Šafárikovo námestie - Bosákova musia byť hotové do konca roka 2015. 

 

Ako informoval Kóňa, Operačný program Doprava znamená pre Bratislavu aj ďalšie projekty. Žiadosť o nenávratný finančný príspevok už schválili pre nákup 80 trolejbusov a 30 električiek, pričom prvé trolejbusy začnú jazdiť v júni a prvé električky v budúcom roku. Modernizáciu električkových tratí v Dúbravke a na Hlavnú stanicu schválili na národnej úrovni a momentálne vyhodnocujú ponuky na verejné obstarávanie. Pred podpisom zmluvy je aj vypracovanie územného generelu dopravy, ktorý komplexne zanalyzuje dopravnú situáciu v hlavnom meste a navrhne najvhodnejšie riešenia na rozvoj nosného systému hromadnej dopravy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona