Počiatek: Prioritnou úlohou nového ministra bude zaistiť financie na diaľnice

NETKY.SK • 2 Február 2016, 11:19 • 2 min
Počiatek: Prioritnou úlohou nového ministra bude zaistiť financie na diaľnice

BRATISLAVA - Jednoznačne najdôležitejšou úlohou nového ministra dopravy bude zabezpečenie financovania na výstavbu diaľnic a rýchlostných ciest pre nasledujúce obdobie. V rámci hodnotenia svojich štyroch rokov vo vláde to pre TASR uviedol šéf rezortu dopravy Ján Počiatek (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

"Eurofondy do roku 2020 na diaľnice sú prakticky minuté, mnohé slovenské regióny však netrpezlivo čakajú na dobudovanie diaľničnej siete a tieto potreby nie je možné donekonečna odkladať," doplnil minister.

 

Štyri roky v kresle ministra dopravy boli podľa jeho slov veľmi náročné, počas nich bolo treba vyriešiť veľa problémov. "Dnes je jasné, že sa nám tieto výzvy podarilo úspešne zvládnuť a Slovensko sme posunuli výrazne vpred nielen z pohľadu výstavby a modernizácie diaľnic, rýchlostných ciest a železničných koridorov, ale aj v oblasti železničnej dopravy alebo cestovného ruchu," opísal Počiatek.

 

Ministerstvu sa podľa neho za toto volebné obdobie podarilo naštartovať výstavbu diaľnic a rýchlostných ciest. "Existuje reálny predpoklad, že počas tohto funkčného obdobia rozostaviame 190 kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest, čo je bezkonkurenčne najviac v histórii," vyčíslil. S vysokým tempom výstavby zároveň podľa neho súvisí aj čerpanie eurofondov. "Som veľmi rád, že napriek žalostnému stavu čerpania aj zazmluvnenia v čase môjho nástupu sme stihli všetky peniaze z eurofondov použiť na zmysluplné projekty, ktoré zlepšujú dopravu na celom území Slovenska," dodal.

 

Súčasne sa rezortu podľa Počiatka podarili pokroky aj v železničnej doprave, kde sa zaviedol taktový grafikon, zvýšil sa počet vlakov na koľajniciach, zaviedli sa sociálne zľavy a naštartovala prvá súťaž na liberalizáciu vlakovej dopravy na Slovensku. "Takisto si nemyslím, že je náhoda, že dva z troch najúspešnejších rokov v turizme na Slovensku s najväčšou pravdepodobnosťou budú pochádzať z funkčného obdobia tejto vlády," dodal Počiatek.

 

Naopak, minister si myslel, že sa rezortu viac podarí integrovať vlakovú a autobusovú verejnú dopravu, čo je už úloha pre nasledujúcu vládu. "Taktiež je škoda, že napriek mnohým nadštandardným krokom pri príprave nového stavebného zákona sa opozícia pri jeho schvaľovaní rozhodla politizovať, čo spôsobilo, že zákon nebol schválený," doplnil Počiatek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies