Počiatek: Pokiaľ jazdí RegioJet, nie je šanca vypravovať IC vlaky so ziskom

NETKY.SK • 10 December 2015, 16:18 • 2 min
Počiatek: Pokiaľ jazdí RegioJet, nie je šanca vypravovať IC vlaky so ziskom

BRATISLAVA – Súčasná situácia ukazuje, že neexistuje spôsob, akým dostať prevádzku InterCity (IC) vlakov do zisku.

slovakia

left justify in out

Pokiaľ sa teda zásadným spôsobom táto situácia nezmení. Napríklad, že by súkromný dopravca RegioJet odišiel z trate do Košíc. Uviedol to dnes v Národnej rade (NR) SR v rámci pravidelnej štvrtkovej Hodiny otázok minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD).

 

"V tento moment, pokiaľ bude RegioJet pokračovať, na čo má plnohodnotné právo, nie je šanca prevádzkovať IC vlaky ziskovo," zdôraznil Počiatek. Reagoval tak na otázku opozičnej poslankyne z Mosta-Híd Edity Pfundtner. Tá sa týkala ohláseného rušenia IC vlakov, ktoré jazdia na trase Bratislava -Košice.

 

Podľa Počiatka však v súčasnosti neexistuje žiaden scenár, a vyskúšalo sa ich naozaj veľa, podľa ktorého by sa mohli tieto vlaky vypravovať bez straty. "Situácia je taká, že strata za tento rok na IC vlakoch bude väčšia, ako bola strata za predchádzajúci rok," opísal minister. Zároveň podľa neho odhad na základe posledných dát stále hovorí o strate blízko milióna eur aj v budúcom roku.

 

Rezort dopravy pritom podľa ministra veľmi pozorne sledoval vývoj hospodárenia IC vlakov. Dokonca sa október tohto roku vyvíjal veľmi sľubne. "Čakali sme na výsledky z novembra. Keby sa potvrdili pozitívne októbrové výsledky, tak by sme verili, že je možné nejakým spôsobom ešte pokračovať v tomto produkte," priblížil Počiatek. November však podľa neho skončil nad očakávania zle, a tak sa potvrdilo, že perspektíva nie je.

 

Pýtal sa však, či mu chce opozícia vyčítať, že zastavil stratu Železničnej spoločnosti Slovensko, ktorá IC vlaky vypravuje. "Keď je jasná matematika, chcete mi povedať, že sú tie vlaky ziskové? No nie, sú stratové. To je holá pravda," zdôraznil minister.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona