Počiatek: Neexistuje lepšie riešenie, než výstavba obchvatu Bratislavy

NETKY.SK • 17 Február 2016, 13:55 • 2 min
Počiatek: Neexistuje lepšie riešenie, než výstavba obchvatu Bratislavy

BRATISLAVA – V súčasnosti neexistuje lepšie riešenie, ktoré by pomohlo vyriešiť dopravnú situáciu v hlavnom meste, ako je obchvat Bratislavy. Po dnešnom rokovaní vlády to zdôraznil minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

"Platí, že dnes neexistuje na stole iné ucelené riešenie, s ktorým by sme ho mohli záväzným spôsobom porovnať," konštatoval šéf rezortu dopravy. Kabinet na dnešnom zasadnutí tento projekt definitívne odsúhlasil, Počiatek tak môže do konca februára podpísať zmluvu na výstavbu obchvatu hlavného mesta.

 

Nosným systémom, ktorý by mal riešiť dopravu v hlavnom meste, je pritom podľa ministerstva dopravy práve obchvat. Ostatné riešenia, o ktorých sa hovorí, považuje rezort skôr za doplnkové a v súčasnosti sú len v teoretickej rovine. Ide napríklad o posilnenie električkových radiál, spoplatnenie vstupu do mesta alebo zmenu parkovacej politiky.

 

"Všetky analytické materiály potvrdzujú výhodnosť realizácie tohto projektu formou PPP," doplnil Počiatek. Rezort dopravy dnes podľa neho dosiahol ďalší dôležitý míľnik v budovaní dopravnej infraštruktúry na Slovensku.

 

Obchvat by mal postaviť víťaz súťaže – združenie firiem na čele so španielskou spoločnosťou Cintra. To sľubuje postaviť obchvat za štyri roky a štyri mesiace pri ročnej splátke počas 30-ročnej prevádzky cesty vo výške 56,72 milióna eur. Po 30 rokoch a po zohľadnení inflácie by mal obchvat stáť celkovo približne 1,9 miliardy eur.

 

S výstavbou by sa malo začať už na jar tohto roku. Ako prvá sa má podľa rezortu dopravy budovať rýchlostná cesta R7 od Dunajskej Stredy po Raču, v druhej etape sa bude stavať nový most do Petržalky a napojenie obchvatu na diaľnicu D1.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies