Počiatek: Nedá sa vylúčiť, že o reštrukturalizáciu požiadajú aj iné veľké firmy

NETKY.SK • 15 Máj 2014, 16:53 • 2 min
Počiatek: Nedá sa vylúčiť, že o reštrukturalizáciu požiadajú aj iné veľké firmy

BRATISLAVA - Situácia v slovenskom stavebníctve sa vyhrotila tak, že na pokraji krachu sú nielen malé a stredné firmy, ale aj veľkí zhotovitelia ciest.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť Doprastav už v marci tohto roku požiadala o reštrukturalizáciu a podľa ministra dopravy Jána Počiatka (Smer-SD) sa nedá vylúčiť, že budú nasledovať aj niektoré iné veľké stavebné firmy.
     

"Áno, stavebníctvo má problémy. Je to vážna situácia, určite ju treba riešiť a vôbec to nemienim nijako zľahčovať," zdôraznil dnes Počiatek v Národnej rade (NR) SR v rámci pravidelnej štvrtkovej Hodiny otázok. Odpovedal na otázku opozičného poslanca za KDH Pavla Zajaca. Toho zaujímalo, či sa šéf rezortu dopravy neobáva, že po Doprastave požiadajú o reštrukturalizáciu aj ďalšie firmy, ktoré stavajú diaľnice. To by znamenalo spomalenie ich výstavby.
     

"Áno, obávam sa," zareagoval Počiatek. Doplnil tiež, že reštrukturalizácia takej významnej a pri výstavbe diaľnic zainteresovanej spoločnosti ako je Doprastav, môže mať vplyv nielen na subdodávateľov, ale aj samotnú výstavbu. "To nás samozrejme neteší a dúfam, že ani vás," adresoval minister Zajacovi.
     

Aktuálne problémy stavebných firiem sú podľa Počiatka výsledkom politického tlaku na nereálne lacné diaľnice jeho predchodcu. Ním bol šéf kresťanských demokratov Ján Figeľ. "Spôsobila to najmä politika dumpingových cien, na ktorej ste si práve vy robili vehementnú politickú kampaň," uviedol šéf rezortu dopravy. Smer-SD ako vtedajšia opozícia však podľa neho upozorňovala na to, že tieto ceny sú nereálne a musia sa niekde prejaviť.
     

Zajac mu však oponoval s tým, že to boli normálne európske ceny, za ktoré stavajú diaľnice susedné krajiny EÚ. Zároveň to boli podľa neho slobodné rozhodnutia manažérov firiem ponúkať v súťažiach také nízke ceny. "My sme ceny neurčovali," zdôraznil. Keď stavbári takéto ceny dali, mali by teraz podľa neho za ne diaľnice aj postaviť. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies