Počiatek môže podpísať zmluvu na obchvat Bratislavy, od vlády dostal zelenú

NETKY.SK • 17 Február 2016, 13:13 • 2 min
Počiatek môže podpísať zmluvu na obchvat Bratislavy, od vlády dostal zelenú

BRATISLAVA - Minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD) môže podpísať zmluvu na výstavbu obchvatu Bratislavy cez takzvaný projekt verejno-súkromného partnerstva (PPP projekt). K takémuto kroku mu totiž na dnešnom zasadnutí dala vláda pod vedením premiéra Roberta Fica (Smer-SD) definitívny súhlas.

slovakia

left justify in out

Počiatek má podľa uznesenia kabinetu podpísať zmluvu s víťazným uchádzačom zo súťaže do konca februára tohto roka. V minuloročnom tendri vyhralo združenie firiem pod vedením španielskej spoločnosti Cintra. To sľubuje postaviť obchvat za štyri roky a štyri mesiace pri ročnej splátke počas 30-ročnej prevádzky cesty vo výške 56,72 milióna eur.

 

Po 30 rokoch a po zohľadnení inflácie by mal obchvat stáť celkovo približne 1,9 miliardy eur. Podľa pôvodného odhadu sa mala mesačná splátka pohybovať v rozmedzí od 135 miliónov eur až po 151 miliónov eur. Po 30-ročnej prevádzke by to znamenalo cenu do 4,53 miliardy eur.

 

PPP projekt má tvoriť časť diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7. Po podpísaní zmluvy musí ešte víťazný uchádzač projekt finančne uzavrieť. S výstavbou cesty by sa však podľa predpokladu ministerstva dopravy malo začať na jar tohto roku, keďže niektoré práce je možné robiť aj pred finančným uzatvorením. Obchvat má byť dokončený v roku 2020.

 

S podpísaním zmluvy na tento projekt ešte pred marcovými parlamentnými voľbami nesúhlasia niektoré opozičné strany. Napríklad KDH či SaS alebo mimoparlamentná Šanca, ktoré vyzývajú vládu, aby tento krok prenechala až budúcemu kabinetu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies