Počiatek: Ministerstvo dohody s autodopravcami dodržiava

NETKY.SK • 6 Marec 2014, 16:37 • 2 min
Počiatek: Ministerstvo dohody s autodopravcami dodržiava

BRATISLAVA - Ministerstvo dopravy dohody smerom k autodopravcom dodržiava a aj v budúcnosti ich dodrží.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave šéf rezortu dopravy Ján Počiatek (Smer-SD). Zároveň zdôraznil, že nevidí dôvod na štrajk a verí, že autodopravcovia sa nenechajú vtiahnuť do tejto "priehľadnej politickej hry".
      

"Stále tvrdím za ministerstvo dopravy, že my naše dohody alebo to, čo sme deklarovali, dodržíme, aj to dodržiavame a implementujeme v podobe jednotlivých legislatívnych zmien," uviedol minister po dnešnom rokovaní s predstaviteľmi samosprávnych krajov. Nespokojní dopravcovia z Únie autodopravcov Slovenska (UNAS) už vstúpili do ostrého štrajku a žiadajú splnenie viacerých svojich požiadaviek. Na mnohých sa už s ministerstvom dohodli, dopravcovia ale tvrdia, že nemajú nič "na papieri" a  ministerstvo ich "vodí za nos".
      

Dnešné rokovanie s predstaviteľmi krajov bolo reakciou na viaceré ústupky rezortu dopravy pre autodopravcov. Okrem iného sa od 15. marca zruší spoplatnenie prejazdov cez obce. Aj na tieto kroky rezortu zareagovali predstavitelia krajov, miest aj obcí a vyjadrujú znepokojenie nad postupom dopravcov. Viaceré novinky, ktoré štát v mýte zaviedol od januára tohto roku, mali totiž za cieľ odstrániť nákladnú dopravu z miest a obcí a presmerovať ju na cesty vyšších kategórií. Cieľom bolo zabrániť ničeniu ciest a domov.
      

Predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár autodopravcom odkázal, nech sa idú pozrieť priamo do obcí a pýtajú sa obyvateľov, ktorým tranzitná doprava strpčuje život. "Dnešné stretnutie sme iniciovali preto, lebo máme určité obavy z toho, akým spôsobom sa budú vyvíjať požiadavky UNAS," doplnil šéf Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška.
     

UNAS argumentuje tým, že dopravcovia nie sú zodpovední za nedostatočnú a nekvalitnú infraštruktúru na Slovensku, ktorá sa roky zanedbáva. Zároveň tvrdia, že platia nemalé peniaze a keby sa tieto využili efektívne, štát by mohol prispieť poškodeným obyvateľom, obciam a krajom na rozvoj infraštruktúry.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona