Počiatek: Kritizujete firmu Fleetpay, ktorú ste sami chceli priamo zazmluvniť

NETKY.SK • 12 December 2014, 12:39 • 2 min
Počiatek: Kritizujete firmu Fleetpay, ktorú ste sami chceli priamo zazmluvniť

BRATISLAVA – Je úplne zrejmé, že súťaž na firmu zabezpečujúcu platby mýta cez palivové karty sa musela konať. Vyhlásil to dnes v pléne Národnej rady (NR) SR minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD). Odvolával sa pritom na konanie, ktoré voči Slovensku začala Európska komisia (EK). Opozícia sa ho snaží na dnešnej mimoriadnej schôdzi parlamentu odvolať z funkcie.

slovakia

left justify in out

Komisii sa nepáčilo, že zmluva so spoločnosťou Fleetpay bola v minulosti podpísaná bez riadnej súťaže. Bývalý minister dopravy Ján Figeľ (KDH) podľa Počiatka navrhoval dve možnosti riešenia tejto situácie. Jednou bolo vyhlásenie súťaže a druhou priame podpísanie zmluvy Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) s firmou Fleetpay. Tá má totiž pôvodnú zmluvu s mýtnou firmou SkyToll.

 

"Bola úvaha vstúpiť do priameho zmluvného vzťahu s firmou Fleetpay. Tou firmou, ktorú tu kritizujete. Toto sa vám ako počúva?" pýtal sa v rozprave Počiatek. Obidve možnosti podľa neho navrhoval Figeľ v liste EK. "Dva roky ste nekonali a problém ste nevyriešili. Len ste uvažovali nad tým, že zazmluvníte priamo Fleetpay," pokračoval minister.

 

Až za jeho pôsobenia sa podľa Počiatka vybral rezort dopravy cestou verejného obstarávania. Zároveň vo svojom vystúpení oponoval argumentom opozície, podľa ktorých by banky službu dokázali ponúknuť lacnejšie. "Keby to naozaj bola pravda, tak by museli stáť banky aj firmy v rade, aby sa súťaže mohli zúčastniť. Pýtam sa, kde boli?" dodal Počiatek. Do súťaže sa prihlásili štyri firmy a dve aj následne predložili svoje ponuky.

 

"Chcete povedať, že sa zľakli? A hneď synchronizovane všetky banky v celej Európe?" pýtal sa ďalej Počiatek. Zopakoval, že podmienky súťaže boli stanovené tak, že sa jej mohli zúčastniť aj banky, čo samé potvrdili vyjadreniami v médiách.

 

UniCredit Bank potvrdila, že banka pôvodne uvažovala o účasti v tomto tendri a bola schopná splniť kvalifikačné kritériá, ale po dôkladnej analýze a vyhodnotení vzhľadom na rozsah celého projektu sa rozhodli nezúčastniť sa.

 

Tatra banka potvrdila, že o tendri bola informovaná. Poukázala na rozdiel v platobných systémoch, keďže pre štandardné platobné karty je využívaná iná infraštruktúra ako pre palivové karty. "Aby sme boli schopní napojiť súčasný platobný systém so systémom požadovaným v tendri, vyžadovalo by to značné počiatočné investície," konštatovala hovorkyňa banky Marína Masárová.

 

Na podobný problém upozornila aj VÚB. Banka prostredníctvom platobných terminálov v súčasnosti akceptuje platobné karty vydané pod značkami kartových spoločností, nemá však zatiaľ vybudované podmienky pre oblasť spracovania palivových kariet, ktoré sú autorizované a zúčtovávané mimo systémov kartových spoločností.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies