Počiatek: Eurofondy na dopravu do konca roka vyčerpáme

NETKY.SK • 25 Máj 2015, 17:16 • 2 min
Počiatek: Eurofondy na dopravu do konca roka vyčerpáme

POPRAD – Zástupcovia Európskej komisie (EK) spolu s ďalšími členmi Monitorovacieho výboru Operačného programu (OP) Doprava dnes kontrolovali projekty a stavby na Spiši. Z kontroly na mieste vyplynulo, že výstavba oboch úsekov diaľnice D1 Jánovce – Jablonov bude ukončená v tomto roku. Potvrdil to dnes na mieste výstavby D1 minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek.

slovakia

left justify in out

„Teším sa na to, že už chýba len veľmi krátky čas na spojazdnenie týchto úsekov, ktoré budú veľkým výdobytkom pre obyvateľov tohto regiónu, kde budeme sprejazdňovať tri úseky, konkrétne Jánovce – Jablonov prvá aj druhá etapa a trochu ďalej aj úsek Fričovce – Svinia,“ objasnil Počiatek. Prvý úsek v smere z Popradu do Levoče by mal byť hotový v septembri, na druhom by sa mali vodiči prvýkrát previezť v novembri tohto roka. Niektorý zo spomínaných úsekov sa však podľa ministra možno podarí dať do skúšobnej prevádzky ešte o čosi skôr.

 

Práce na oboch projektoch podľa ministra plynule pokračujú, aj napriek tomu je už teraz jasné, že výstavba tohto úseku diaľnice D1 na Spiši bude meškať asi 1,5 roka. Jedným z hlavných dôvodov je tragická nehoda pri výstavbe mosta pri obci Kurimany či výbuch v tuneli Šibenik. Posledné omeškanie, keďže prvý úsek Jánovce – Jablonov mal byť sprevádzkovaný vo februári, spôsobil podľa riaditeľa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Milana Gajdoša zosuv pôdy na jednom mieste a je tam potrebné múry ukotviť tak, aby nedošlo k destabilizácii svahu. „Náklady na výstavbu úseku Jánovce – Jablonov 1 sú na úrovni 60 miliónov eur bez DPH, 126 miliónov eur bez DPH si vyžiada trasa Jánovce – Jablonov 2,“ doplnil Gajdoš.

 

Na železničnej stanici v Poprade si dnes členovia monitorovacieho výboru pozreli aj nové moderné regionálne vlaky. Druhý projekt nákupu vlakových súprav je v plnom prúde, spolu s menšími projektmi obnovy vozňov. „Na konci roku 2015 bude dokopy v regionálnej doprave vďaka eurofondom až 100 nových a modernizovaných vozňov a rušňov, čo znamená, že až 60 % výkonov v regionálnej doprave bude na moderných vlakoch,“ upozornil Počiatek. V novom programovom období chce rezort dopravy zakúpiť ďalších 35 takýchto moderných vlakov. V súčasnosti už jazdí po slovenských železniciach takmer 60 takýchto vlakov, ktoré prioritne premávajú v bratislavskom regióne. Nové, ktoré pribudnú na Slovensku do konca roka, by mali byť umiestnené na východ krajiny do okolia Košíc a Humenného.

 

Členovia komisie boli podľa Počiatka spokojní s tým, že rezort dopravy má veľmi precízne pripravený plán realizácie celého zásobníka projektov, ktoré je dôležité ukončiť v tomto roku, aby bolo ministerstvo schopné vyčerpať všetky prostriedky alokované v OP Doprava. „V tomto zmysle máme aj výkonovú rezervu a je tak zrejmé, že sme schopní a pripravení vyčerpať všetky prostriedky z eurofondov v stanovenom termíne,“ zdôraznil minister. Čo sa týka samotného čerpania peňazí v operačnom programe, rok 2014 bol podľa neho najdynamickejším za celé doterajšie obdobie. Spolu s národným financovaním sa vlani vyčerpalo celkovo 591 miliónovo eur, čo je najvyššie čerpanie za celé doterajšie obdobie OP Doprava.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona