Počiatek chce šéfa pre cestovný ruch určovať bez povinného súhlasu odborníkov

NETKY.SK • 14 September 2013, 11:10 • 2 min
Počiatek chce šéfa pre cestovný ruch určovať bez povinného súhlasu odborníkov

BRATISLAVA – Generálneho riaditeľa Slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR) by mal od januára 2014 vymenovávať a odvolávať minister dopravy bez súhlasu Rady SACR, ako to bolo doteraz.

slovakia

left justify in out

Rada je poradným a kontrolným orgánom, kde sú zastúpení odborníci a rôzni predstavitelia tohto odvetvia. Takúto zmenu navrhuje rezort dopravy pod vedením Jána Počiatka (Smer-SD) v novele zákona o podpore cestovného ruchu. Právna norma sa momentálne nachádza v pripomienkovom konaní.

Podľa ministerstva je dôvodom takejto úpravy potreba zosúladiť zákon o podpore cestovného ruchu so zákonom o výkone prác vo verejnom záujme, na základe ktorého sa miesto generálneho riaditeľa obsadzuje výberovým konaním. A to bez ďalších doplňujúcich procedúr, akou je napríklad dodatočné schvaľovanie v poradných orgánoch. "Ak by totiž minister nevymenoval riadneho víťaza výberového konania len kvôli nesúhlasu poradného orgánu, mohlo by dôjsť k porušeniu zákona," vysvetlil pre TASR hovorca rezortu dopravy Martin Kóňa. 

Zmena však podľa jeho slov nevylučuje, že sa Rada SACR môže aj v budúcnosti podieľať na výbere generálneho riaditeľa. "Minister môže napríklad radu ako svoj poradný orgán požiadať, aby vypracovala podklady pre výber generálneho riaditeľa či navrhla kritéria výberu," priblížil Kóňa. Minister by tiež mohol stanoviť členov výberovej komisie práve na základe odporúčaní rady. Rada SACR ostane naďalej poradným orgánom ministra. Bude teda ďalej prerokovávať všetky dôležité materiály, napríklad marketingovú stratégiu či plán výstav. "Preto si nemyslíme, že by sa táto zmena negatívne odrazila na spolupráci s odborníkmi z oblasti cestovného ruchu," doplnil Kóňa. Práve takúto obavu však má bývalý generálny riaditeľ SACR Peter Belinský, ktorý je v súčasnosti podpredsedom opozičného KDH. Práve na jeho návrh sa v roku 2011 do zákona zaviedlo, že výber generálneho riaditeľa agentúry podlieha súhlasu rady. Belinský chcel takto dosiahnuť odpolitizovanie agentúry a zvýšiť spoluprácu SACR s odbornými organizáciami a prevádzkovateľmi služieb v turizme. "Po novonavrhnutej úprave bude generálny riaditeľ opäť čisto politický nominant," podotkol Belinský pre TASR. Obáva sa tiež zhoršenej spolupráce medzi brandžou a agentúrou, ktorej úlohou je propagácia cestovného ruchu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies