Počiatek: Bolo by absurdné, keby šestica stavbárov nedostala pre kartel zákaz

NETKY.SK • 26 Marec 2014, 11:44 • 2 min
Počiatek: Bolo by absurdné, keby šestica stavbárov nedostala pre kartel zákaz

BRATISLAVA – Ak by prípad kartelu šiestich stavebných spoločností dopadol bez zákazu účasti týchto firiem na verejných súťažiach, bolo by to absurdné. Vyhlásil to minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD) v utorok (25. 3.) v rámci prvého dňa Cestnej konferencie 2014, ktorá sa koná v Bratislave.

slovakia

left justify in out

"Je jasné, že ten trest bol na niečo myslený a majú byť za to potrestaní," zdôraznil Počiatek. Stavbári podľa neho kartelom porušili zákon o verejnom obstarávaní tým najflagrantnejším spôsobom. "Bolo by absurdné, keby to dopadlo tak, že by nemali zákaz," uviedol šéf rezortu dopravy.
      

O karteli stavbárov rozhodol Protimonopolný úrad (PMÚ) SR ešte v roku 2006, až vlani v decembri však tento verdikt definitívne potvrdil Najvyšší súd (NS) SR. Podľa rozhodnutia úradu spoločnosti Strabag, Doprastav, Betamont, Inžinierske stavby, Skanska DS a Mota-Engil uzavreli kartelovú dohodu, ktorá bola spojená so súťažou na výstavbu úseku diaľnice D1 na Spiši z Mengusoviec po Jánovce.
      

Za to dostali pokutu takmer 45 miliónov eur. V čase rozhodnutia PMÚ zareagoval aj Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). Vydal usmernenie, na základe ktorého sa tieto firmy nemohli zúčastňovať na verejných súťažiach. To sa však doteraz neuplatňovalo, pretože nasledovala séria súdnych sporov. Ministerstvo dopravy po aktuálnom rozhodnutí Najvyššieho súdu SR očakáva ďalšie usmernenie ÚVO, ktoré dá odpoveď na to, či sa môžu v súčasnosti tieto spoločnosti zúčastňovať na štátnych súťažiach.
      

"ÚVO musí všetkých usmerniť, ako k týmto firmám pristupovať," konštatoval Počiatek. Otázka na ako dlho by stavbári zákaz dostali, je podľa ministra zložitá. Pôvodný zákon im zakazoval účasť na verejných súťažiach na päť rokov, nový hovorí o troch rokoch. Ťažké je povedať aj to, odkedy by firmám tieto roky prípadne začali plynúť. "Je to veľmi zložitý a komplexný právny problém, na ktorý si netrúfam dať odpoveď," zhodnotil šéf rezortu dopravy.
      

V prípade, že by týchto šesť stavebných spoločností zákaz účasti na súťažiach štátu reálne dostalo, o výstavbu diaľnic sa minister nebojí. "Je tu dostatok ďalších firiem," podotkol Počiatek. Na Slovensku je pritom podľa jeho slov vysoká nezamestnanosť a dostatok firiem, ktoré by absorbovali tieto kapacity.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona