Počiatek: Ako bude projekt širokorozchodnej pokračovať, je teraz veľkou otázkou

NETKY.SK • 6 Jún 2014, 14:35 • 2 min
Počiatek: Ako bude projekt širokorozchodnej pokračovať, je teraz veľkou otázkou

BRATISLAVA – Vybudovanie širokorozchodnej železnice naprieč Slovenskom by malo podľa ministra dopravy Jána Počiatka (Smer-SD) pre krajinu samé pozitíva. Ide podľa neho o strategický projekt, ktorý by spájal Áziu a Európu alternatívnou cestou popri vodnej doprave.

slovakia

left justify in out

"Ako bude tento projekt pokračovať v budúcnosti, je teraz veľkou otázkou vzhľadom na to, čo sa dnes deje na Ukrajine," skonštatoval šéf rezortu dopravy. Podľa neho by však bolo veľmi nelogické zo strany Ukrajiny nepokračovať v ňom. "Pre nás pozícia zostáva taká, aká je a uvidíme, čo sa v najbližšom čase udeje," dodal Počiatek.

 

Koľaje so širokým rozchodom momentálne končia na východe Slovenska v Haniske pri Košiciach. Spoločný projekt Ruska, Ukrajiny, Rakúska a Slovenska hovorí o jej predĺžení cez Slovenskú republiku až do Viedne. Momentálne sa hľadá dodávateľ na štúdiu realizovateľnosti, ktorá má dať odpoveď na to, či sa trať oplatí stavať. Predbežné prepočty počítali s nákladmi na celý projekt predĺženia širokorozchodnej trate vo výške približne šiestich miliárd eur. Ako by sa výstavba financovala, jasné nie je.

 

Projekt dlhodobo kritizujú opoziční politici s argumentom, že východ Slovenska príde o stovky pracovných miest v subregióne Čierna nad Tisou, Veľké Kapušany, Kráľovský Chlmec. Najnovšie napríklad šéf Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo (IDH) Ondrej Matej, ktorý je členom SDKÚ-DS a v minulosti radil aj bývalej premiérke Ivete Radičovej tvrdí, že pre Slovensko by bolo najlepšie zastaviť prípravu štúdie, nepokračovať v projekte a ísť vlastnou cestou.

 

Pre situáciu na Ukrajine je totiž podľa neho s projektom koniec a z ekonomického hľadiska by krajine prospelo dobudovanie prekladiska v Haniske pri Košiciach. "Pozerajme sa sami na seba a hľadajme partnera, ktorý by toto prekladisko vybudoval," uviedol Matej.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona