Pochybení v bezpečnosti potravín nepribúda, ale sa opakujú

NETKY.SK • 10 Apríl 2015, 12:43 • 2 min
Pochybení v bezpečnosti potravín nepribúda, ale sa opakujú

BRATISLAVA 10. apríla (SITA) - Ohrozenie zdravotnej bezpečnosti potravín, ktoré sa vyskytne v jednej krajine, môže mať vplyv na zdravotný stav ľudí, ktorí žijú na druhej strane planéty. Každý v potravinovom reťazci, od výrobcu až po spotrebiteľa by si mal pripomínať ako dôležité je dodržiavať bezpečné zaobchádzanie s potravinami.

slovakia

left justify in out

Upozorňuje na to v rámci Svetového dňa zdravia Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, v ktorého gescii je kontrola potravín pre dojčatá, kontrola výživových doplnkov, obalov na potraviny i stravovacích prevádzok. Zástupkyňa hlavného hygienika SR Iveta Trusková konštatovala, že nedostatkov, ktoré ÚVZ zistil pri vlaňajších kontrolách, nie je viac ako v predchádzajúcich rokoch, negatívum však vidí v tom, že sa opakovane vyskytujú tie isté porušenia.

 

Najväčšie percento porušení je v prevádzkovej hygiene, v ázijských a slovenských reštauráciách ako aj v rýchlom občerstvení. "Tam sú veľké rezervy zo strany prevádzkovateľov, kde môžu jednoduchým rešpektovaním pravidiel a dodržiavaním hygieny odstrániť tieto nedostatky alebo znížiť ich," povedala Trusková. Ako pokračovala, ďalšími nedostatkami, ktoré môžu prispieť k vzniku ochorení z potravín sú aj nesprávne skladovanie tovarov, či zlá osobná hygiena, s ktorými sa pri kontrolách taktiež stretávajú. 

 

ÚVZ však upozorňuje, že na bezpečnosť potravín je potrebné dbať aj v domácnosti. Úrad v spolupráci s Kanceláriou Svetovej zdravotníckej organizácie na Slovensku pripravil pre verejnosť päť zásad pre bezpečnejšie potraviny. Okrem iného odporúča dodržiavať správne skladovanie, osobnú hygienu, či dostatočne tepelnú prípravu. Narastajúcim problémom začínajú byť podľa Truskovej výživové doplnky, nie z hľadiska kontaminantov, ale pre zlé označovanie a to, že sa im prisudzujú vlastnosti, ktoré nemajú. "Mnohokrát najmä cez internetovú reklamu sa prezentujú preventívne pôsobenie na ochorenia, vyliečenia a podobne. A to sú vážne problémy," konštatovala Trusková s tým, že je potrebné prijať opatrenia. 

 

Kontrolu potravín na Slovensku vykonáva aj Štátna veterinárna a potravinová správa, a to v obchodných reťazcoch a pri ich preprave. Zuzana Nouzovská z ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka podotýka, že za ostatné roky sa situácia v bezpečnosti potravín, ich kvalite a kvalite predaja zlepšila. "Nie je to nejaký významný pokles, ale o dve percentá oproti roku 2012 sa zlepšila priemerná porušenosť pri kontrolách, vnímame to ako pozitívnu cestu," povedala Nouzovská. Pripomenula, že agrorezort sprísnil kontroly na cestách, kde taktiež pozorovať zlepšenie. "Už sa prepravcovia naučili, že nemôžu voziť na palube spolu pneumatiky a zeleninu," uviedla Nouzovská. Podotýka, že okrem zákona o potravinách má Slovensko aj 20 vyhlášok, ktoré dávajú rámce pre kvalitu potravín. Navyše máme zavedenú Značku kvality SK, ktorú má v súčasnosti 836 výrobkov. Cez túto značku chce agrorezort deklarovať spotrebiteľom, že potravina je bezpečná a kvalitná a obsahuje najmenej 75-percentný podiel slovenskej suroviny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona