BRATISLAVA - Bandurky, grule, krumple, erteple, švábka. To všetko sú názvy pre zemiaky. Tie patria medzi najvýznamnejšie poľnohospodárske plodiny.
Zemiaky sa najskôr pestovali len ako okrasné rastliny v záhradách panských sídel a kláštorov.
Môžeme ich jesť varené, pečené, pučené, plnené, opekané, ako hranolčeky, lupienky, placky. Bez zemiakov by neboli ani tradičné slovenské jedlá ako bryndzové halušky, pirohy, lokše alebo haruľa...
Zemiaky pochádzajú z Južnej Ameriky a do Európy ich na lodiach spolu so zlatom a striebrom priniesli španielski moreplavci.
Podľa toho, čo chcete zo zemiakov pripravovať, treba si v obchode vybrať vhodný typ. Varný typ A a B sú pevnejšie zemiaky vhodné na prípravu šalátov alebo ako príloha k jedlám. Zemiaky typu C a D sú múčnejšie a viac sa rozvárajú, preto sú vhodné ako surovina na prípravu halušiek, pirohov, lokší či zemiakovej kaše.
Nezrelé zemiaky, resp. ich zelené časti obsahujú rastlinný jed solanin, ktorý odoláva vysokým teplotám a nerozkladá sa pri varení, pečení ani mikrovlnom ohreve. Preto príliš naklíčené či zelené zemiaky nepoužívame k príprave pokrmov. Otravu solaninom sprevádza obvykle mierna nevoľnosť, ale bolo zaznamenaných i niekoľko smrteľných prípadov, ktoré nastali, po náhodnej konzumácii klíčkov.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies