Pochovanie bin Ládina v mori ponížilo rodinu, tvrdí jeho syn Umar

NETKY.SK • 11 Máj 2011, 07:17 • 2 min
Pochovanie bin Ládina v mori ponížilo rodinu, tvrdí jeho syn Umar

Pochovanie bin Ládina v mori ponížilo rodinu, tvrdí jeho syn Umar

slovakia

left justify in out

img

Vo vyhlásení pochádzajúcom údajne od syna Usámu bin Ládina zaznieva kritika, že vodca al-Káidy bol zabitý ako "zločinec", a uvádza sa tiež, že bin Ládinovo pochovanie v mori ponížilo rodinu.
      Informovala o tom dnes americká spravodajská služba SITE, ktorá monitoruje internetové stránky teroristických skupín.
      Vo vyhlásení, pripisovanom Umarovi bin Ládinovi - štvrtému najstaršiemu synovi bin Ládina -, sa uvádza, že deti vodcu al-Káidy si vyhradzujú právo podať súdnu žalobu v Spojených štátoch amerických a na medzinárodnej úrovni, aby sa "zistil pravdivý osud nášho nebohého otca".
      Pravosť listu, zverejneného na webovej stránke islamistického ideológa Abú Wálida al-Masrího, sa nedala nezávisle overiť. Viacerí odborníci na propagandu militantov však vyhlásili, že text sa zdá byť pravý.
      Tlačovej agentúre Reuters sa zatiaľ nepodarilo skontaktovať s Umarom bin Ládinom, ktorý žil v posledných rokoch v oblasti Perzského zálivu.
      V liste sa tiež uvádza: "Pokladáme amerického prezidenta (Baracka) Obamu za právne zodpovedného za objasnenie osudu nášho otca, Usámu bin Ládina, pretože je neprijateľné, ľudsky a nábožensky, zbaviť sa osoby takej dôležitosti a takého postavenia medzi prívržencami hodením tela do mora - a to spôsobom, ktorý pokoruje a ponižuje jeho rodinu a jeho zástancov a ktorý odporuje náboženským pravidlám aj citom stámiliónov moslimov."
      V liste sa ďalej píše, že administratíva USA neponúkla žiaden dôkaz na podporu svojho opisu misie. Zaznieva tiež obvinenie, že cieľom zásahu bolo bin Ládina zabiť, a nie zatknúť, pričom americké komando sa potom "urýchlene zbavilo tela".
      Niektorí moslimovia majú pochybnosti o tom, ako americké sily 1. mája zabili bin Ládina pri zásahu v Pakistane a ako sa zbavili jeho tela v mori.
      Pochybnosti sa ešte znásobili, keď Biely dom vyhlásil, že vodca al-Káidy bol pri zásahu elitného komanda v dome v meste Abbottabad neozbrojený.
      Hnev vyvolalo aj urýchlené pochovanie bin Ládina do mora, čo mnohí moslimovia považujú za porušenie moslimských zvykov.
Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies