Pochovali T. Mazowieckého, prvého poľského premiéra po páde komunizmu

NETKY.SK • 3 November 2013, 15:40 • 2 min
Pochovali T. Mazowieckého, prvého poľského premiéra po páde komunizmu

VARŠAVA - Na omšu, ktorá sa dopoludnia uskutočnila vo varšavskej Katedrále svätého Jána Krstiteľa, prišli poprední poľskí politici.

slovakia

left justify in out

Tisíce ľudí sa dnes vo Varšave zúčastnili na štátnom pohrebe Tadeusza Mazowieckého, prvého postkomunistického premiéra v krajinách bývalého východného bloku Európe, ktorý zomrel 28. októbra vo veku 86 rokov.

Na omšu, ktorá sa dopoludnia uskutočnila vo varšavskej Katedrále svätého Jána Krstiteľa, prišli poprední poľskí politici, vrátane prezidenta Bronislawa Komorowského, premiéra Donalda Tuska a ministrov poľskej vlády, informovala agentúra PAP. Zo zahraničných hostí bol prítomný okrem iných predseda Európskej komisie José Manuel Barroso.

Na pohrebe sa zúčastnili aj bývalí poľskí prezidenti Lech Walesa a Aleksander Kwasniewski, ako aj expremiéri Hanna Suchocká, Jaroslaw Kaczynski, Jerzy Buzek, Józef Oleksy, Leszek Miller, Kazimierz Marcinkiewicz, Jan Krzysztof Bielecki, Waldemar Pawlak a Wlodzimierz Cimoszewicz.

Mazowieckého telo bolo uložené v jednoduchej drevenej rakve, zakrytej bielo-červenou poľskou zástavou. Umiestnená bola pred oltárom, ozdobeným žltými ružami.

Mazowiecki bol jedným z architektov rokovaní, ktoré vo februári 1989 priviedli k okrúhlemu stolu zástupcov opozície a komunistickú vládu a otvorili Poľsku cestu k pokojnému prechodu k demokracii.

Vo voľbách zo 4. júla 1989 sa Solidarita dostala do parlamentu a keďže komunisti mali funkciu prezidenta (Wojciech Jaruzelski), Solidarite pripadlo miesto premiéra, ktorým sa stal Mazowiecki.

V rokoch 1992-1995 bol Mazowiecki osobitným spravodajcom Komisie OSN pre ľudské práva sledujúcej situáciu v oblasti ľudských práv na území bývalej Juhoslávie. Bol jediným vysokopostaveným predstaviteľom OSN, ktorý sa vzdal mandátu na protest proti pasivite medzinárodného spoločenstva po masakre v moslimskej enkláve Srebrenica.

Od októbra 2010 bol poradcom prezidenta Bronislawa Komorowského. Mazowiecki dostal najvyššie poľské vyznamenanie - Rad Bieleho orla. Pochovajú ho v obci Laski neďaleko Varšavy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies