Pochovali pozostatky stoviek obetí masakry v Srebrenici

NETKY.SK • 11 Júl 2013, 17:29 • 2 min
Pochovali pozostatky stoviek obetí masakry v Srebrenici

SREBRENICA - Bosnianske úrady vo štvrtok pochovali stovky obetí neslávne známej masakry moslimov v Srebrenici, od ktorej začiatku dnes uplynulo presne 18 rokov.

slovakia

left justify in out

Na miesto hromadného smútočného obradu neďaleko Srebrenice prišlo 15-tisíc ľudí, ktorí sa rozlúčili s identifikovanými obeťami najhoršieho vyvražďovania na európskom kontinente od druhej svetovej vojny. Celkovo pochovali viac ako 400 ľudí, ktorých pozostatky našli v masových hroboch. Bolo medzi nimi aj jedno novonarodené dieťa.

Za usmrtenie tisícov moslimských mužov sú zodpovedné vtedajšie bosnianskosrbské sily pod vedením generála Ratka Mladiča, ktorého ho už súdi Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY). Ten za podiel na srebrenickom zabíjaní doteraz poslal za mreže takmer 40 ľudí, pričom na verdikt okrem Mladiča čaká aj vtedajší bosnianskosrbský prezident Radovan Karadžič. Obaja sú obvinení z genocídy.

Masakra v Srebrenici je považovaná za najhorší prípad hromadného vyvražďovania na európskom kontinente od skončenia druhej svetovej vojny. Dodnes sa vďaka testom DNA podarilo identifikovať takmer 5700 obetí. Karadžiča zatkli v júli 2008 po 13 rokoch na úteku priamo v Belehrade, kde sa schovával pod falošnou identitou ľudového liečiteľa Dragana Dabiča. Mladiča zadržali o tri roky neskôr taktiež v rodnej vlasti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies