Pochovali posledného šéfa diplomacie ZSSR Eduarda Ševardnadzeho

NETKY.SK • 13 Júl 2014, 18:10 • 2 min
Pochovali posledného šéfa diplomacie ZSSR Eduarda Ševardnadzeho

TBILISI - S vojenskými poctami pochovali dnes v Tbilisi posledného sovietskeho ministra zahraničných vecí a dlhoročného prezidenta Gruzínska Eduarda Ševardnadzeho, ktorý zomrel 7. júla vo veku 86 rokov.

slovakia

left justify in out

Rakvu uložili na pozemku Ševardnadzeho sídla vedľa hrobu jeho manželky Nanuli, uviedla agentúra DPA.
      

Na pohrebe sa zúčastnili stovky smútočných hostí. Prítomní boli predstavitelia 28 krajín, vrátane bývalých šéfov diplomacií Nemecka a USA Hansa-Dietricha Genschera (87) a Jamesa Bakera (84).
      

"Ševardnadze bol skutočným gruzínskym vlastencom a bezhranične miloval svoju vlasť... Ďakujem, Eduard, už nikdy na teba nezabudnem," povedal Genscher.
      

Nemeckí politici považujú Ševardnadzeho za jedného z otcov znovuzjednotenia svojej krajiny. Genscher a Ševardnadze boli dobrí priatelia. Genscher po úmrtí Ševardnadzeho vyzdvihol jeho zásluhy na prekonávaní rozdelenia Európy a Nemecka a nazval ho "dobrým rokovacím partnerom". 
      

Gruzínska pravoslávna cirkev ocenila zásluhu Ševardnadzeho na páde komunizmu a jeho vnútorný prerod z ateistu na veriaceho, ktorý svet opustil ako pokrstený kresťan.
      

Ševardnadze bol ministrom zahraničných vecí ZSSR od júla 1985 do januára 1991. V tomto období stál pri všetkých mierotvorných a odzbrojovacích rokovaniach vtedajšieho generálneho tajomníka Ústredného výboru Komunistickej strany Sovietskeho zväzu Michaila Gorbačova. V júli 1991 vystúpil z komunistickej strany.
      

V marci 1992 sa vrátil do Gruzínska a postavil sa na čelo Štátnej rady, novostanoveného zákonodarného a výkonného orgánu krajiny. V októbri 1992 ho zvolili za gruzínskeho prezidenta a tento post obhájil aj vo voľbách v rokoch 1995 a 2000.
      

Ševardnadze prežil dva pokusy o atentát. Hoci presadzoval prozápadnú politiku, v Gruzínsku sa za jeho vlády rozšírila korupcia a zhoršila demokracia.
      

V novembri 2003, po obvineniach z rozsiahlych podvodov v parlamentných voľbách, vypukla v krajine Ružová revolúcia. Demonštranti vedení budúcim prezidentom Michailom Saakašvilim vtrhli na zasadnutie parlamentu a Ševardnadzeho z budovy vyhnali. Z funkcie prezidenta odstúpil 23. novembra 2003.
      

V posledných rokoch života sa zdržiaval vo svojej rezidencii a veľa necestoval.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies