Pochovali obeť útoku z Petrohradského metra, umelkyňu Medjancevovú známu výrobou bábik

NETKY.SK • 6 Apríl 2017, 18:48 • 2 min
Pochovali obeť útoku z Petrohradského metra, umelkyňu Medjancevovú známu výrobou bábik

PETROHRAD - Jednou z obetí pondelkového teroristického útoku v metre v ruskom Petrohrade je aj 50-ročná Irina Medjancevová, ruská umelkyňa známa bábikami, ktoré sama vyrábala.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Pochovali ju dnes na obrade, ktorého sa zúčastnilo niekoľko desiatok príbuzných a priateľov. Jej manžel Alexander Kaminskij sa každému poďakoval a povedal: "Táto krajina a celý svet nesú našu bolesť spolu s nami."

 

Medjancevová sa v pondelok popoludní 3. apríla viezla spolu s dcérou v metre, aby ju odprevadila na železničnú stanicu k vlaku, ktorý mal ísť do iného ruského mesta. Ani jedna na stanicu nedorazila. Dcéra (28) samovražedný bombový útok v pohybujúcej sa súprave metra prežila, ale matka zahynula. Príbuzní povedali, že Medjancevová sa hodila na dcéru, aby ju telom chránila pred silou explózie.

 

Pondelkový bombový útok v druhom najväčšom ruskom meste patrí k najkrvavejším teroristickým útokom v krajine za posledné roky - vo vagóne metra prišlo o život 14 ľudí a ďalších vyše 50 utrpelo zranenia. Spáchal ho etnický Uzbek narodený v Kirgizsku a žijúci v Rusku Akbaržon Džalilov, ktorý pri explózii zahynul.

 

"Irina bola veľmi zábavná, tvorivá žena, mala veľa plánov," povedala Medjancevovej sestra Anna. "Bola to veľmi dobrá matka. Robila toho pre svoje deti veľa," dodala.

 

Medjancevová vychovala dve dcéry, ktoré tak ako matka vyrábajú bábiky: Juliju a jej sestru Aľonu, ktorú v stredu ráno preložili z jednotky intenzívnej starostlivosti na všeobecné oddelenie nemocnice. Keď k útoku došlo, Aľona práve končila niekoľkodňovú návštevu matky a sestry v Petrohrade.

 

Medjancevová bola úspešnou umelkyňou vo výrobe bábik a svoje umenie vyučovala aj v malom komunitnom centre na okraji Petrohradu. Väčšina jej bábik je vyrobená z plastu a na internete sa predávajú po 1000 dolárov za kus.

 

"Za tie roky si Irina vyvinula vlastný štýl. (Bábiky) Majú tú typickú petrohradskú melanchóliu, vyzerajú ako anjeli, všetky majú smutné oči," povedala Marusja Ljovkinová, neter obete. Poukázala na povesť Petrohradu ako trudnomyseľného mesta zahaleného v šere.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies