Pochovali muža zastreleného pri útoku na kodanskú synagógu

NETKY.SK • 18 Február 2015, 17:22 • 2 min
Pochovali muža zastreleného pri útoku na kodanskú synagógu

KODAŇ - Za prísnych bezpečnostných opatrení pochovali dnes v Kodani člena židovskej strážnej služby, ktorý prišiel o život pri víkendovom útoku strelca na tamojšiu synagógu.

slovakia

left justify in out

Útočníka, ktorý zahynul pri prestrelke s políciou, uložia do hrobu na moslimskom cintoríne na predmestí Kodane. Oznámila to agentúra DPA s odvolaním sa na miestne médiá.
     

Pohreb 37-ročného Dana Uzana, člena dobrovoľníckej strážnej služby, hliadkujúcej pred hlavnou kodanskou synagógou, pochovali dnes na židovskom cintoríne v dánskej metropole. 
     

Na pohrebe sa zúčastnili stovky ľudí, na bezpečnosť ktorých dohliadali policajti so služobnými psami. Na strechách okolitých domov boli rozmiestnení ostreľovači. 
     

V Dánsku narodený syn palestínskych rodičov Omar Abdel Hamid el-Hussein v sobotu popoludní najskôr zaútočil strelnou zbraňou na kodanskú kaviareň a kultúrne centrum Krudttönden. Zastrelil pritom filmára Finna Nörgaarda a zranil troch policajtov. 
     

O niekoľko hodín neskôr - v noci zo soboty na nedeľu - Hussein zastrelil pred kodanskou Veľkou synagógou člena židovskej strážnej služby a zranil dvoch policajtov. V nedeľu skoro ráno Hussein zahynul počas prestrelky s členmi špeciálneho policajného komanda.
     

Pochovať by ho mali na moslimskom cintoríne v meste Bröndby na predmestí Kodane. Tamojší starosta Ib Terp zdôraznil, že každý má právo byť pochovaný, bez ohľadu na to, čo vykonal. Vyjadril však nádej, že sa Husseinov hrob nestane miestom, kde sa budú schádzať extrémisti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies