Pochody počas 14. a 15. marca bude monitorovať polícia

NETKY.SK • 12 Marec 2014, 16:54 • 2 min
Pochody počas 14. a 15. marca bude monitorovať polícia

BRATISLAVA - Pochod proti fašizmu ohlásili skôr ako pochod prívržencov slovenského štátu, hlavná demonštrácia bude protifašistická, tvrdí Ftáčnik.

slovakia

left justify in out

Pochody počas 14. a 15. marca v hlavnom meste bude monitorovať Bratislava v spolupráci s políciou. Ako dnes povedal primátor Bratislavy Milan Ftáčnik, tento rok oponenti pochodu prívržencov slovenského štátu k hrobu Jozefa Tisa ohlásili svoje zhromaždenie ako prví. "Hlavná demonštrácia teda bude protifašistická. Považujem to za dôležité. Znamená to, že v Bratislave sú ľudia prejavujúci názor, že aj keď 14. marec a 15. marec vnímajú ako súčasť histórie, s touto históriou sa nestotožňujú," povedal Ftáčnik. Primátor zároveň dodal, že ľudia sa môžu zúčastniť len na ohlásenom zhromaždení, pričom na jednom mieste môže byť iba jedno zhromaždenie.

 

Ako informovala na svojej internetovej stránke iniciatíva Bratislava bez náckov, ľudia sa môžu postaviť proti myšlienkam nenávisti v sobotu 15. marca počas pochodu s názvom Spoločne proti fašizmu. Podujatia venované boju proti fašizmu sa začnú vo štvrtok 13. marca diskusiou v bratislavskom Artfore a vyvrcholia sobotňajším pochodom. "Príďte aj vy spolu s osobnosťami verejného a kultúrneho života vyjadriť svoj osobný postoj a odkázať neonacistom a neoľudákom, že ideológia fašizmu, myšlienky rasizmu, intolerancie či xenofóbie v žiadnom prípade nepatria do našej kultúry a nemajú v slušnej spoločnosti miesto," vyzýva iniciatíva. Súčasťou série podujatí s názvom Spoločne proti fašizmu sú výstavy, diskusie, premietania či koncerty. Program sa nachádza na stránke www.bratislavabeznackov.org. 

 

Podujatia a pochod proti fašizmu, ktoré budú pri príležitosti vzniku profašistického slovenského štátu, podporuje aj Slovenské národné stredisko pre ľudské práva (SNSĽP). Cieľom podujatí je podľa informácií strediska verejná prezentácia antifašistických postojov, kritika slovenského štátu ako aj nastolenie verejnej diskusie v otázke boja proti prejavom nenávisti a rastúcej sile krajnej pravice u nás i v Európe. Akékoľvek prejavy extrémizmu, xenofóbie a násilia stredisko odsudzuje. "Skupinové aktivity organizovaných extrémistov predstavujú reálnu bezpečnostnú hrozbu pre demokratický vývoj v spoločnosti," píše sa na stránke www.snslp.sk s tým, že v našej spoločnosti stále pretrváva potreba verejnej diskusie o príčinách extrémizmu. "Extrémizmus je nebezpečný protispoločenský jav, ktorý môže viesť k prehlbovaniu sociálnych konfliktov," dodáva stredisko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona