Pochodeň pre ZOH 2014 je už vo vesmíre

NETKY.SK • 7 November 2013, 14:43 • 2 min
Pochodeň pre ZOH 2014 je už vo vesmíre

MOSKVA - Raketa s olympijským ohňom úspešne odštartovala vo štvrtok v jasnom počasí z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane.

slovakia

left justify in out

Vesmírny úsek je súčasťou štafety s pochodňou pred zimnými olympijskými hrami, ktoré sa vo februári 2014 uskutočnia v ruskom Soči. Loď Sojuz TMA-11 M s olympijským logom smeruje k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Pochodeň sa prvýkrát v histórii dostane aj do voľného vesmírneho priestoru. Na ISS ju vzali so sebou Rus Michail Ťurin, Američan Rick Mastracchio a Japonec Koiči Wakata. Súčasní obyvatelia stanice Sergej Riazanskij a Oleg Kotov ju potom zoberú do otvoreného vesmíru. 

Zhasnutá pochodeň by mala stráviť vo vesmíre päť dní. Olympijský oheň v rakete ani na ISS nemôže horieť, keďže by spotreboval veľa kyslíka, čo by mohlo ohroziť posádku. Pochodeň pre OH už bola vo vesmíre, kam ju vyniesli Američania pred OH v Atlante v roku 1996. Nevyniesli ju však do otvoreného priestoru, ale zostala na palube raketoplánu Atlantis. Podľa Kotova chcú kozmonauti vo vesmírnom priestore urobiť so symbolom ZOH niekoľko záberov a videí a dúfajú, že to stihnú počas preletu stanice ponad Rusko. 

V Soči zapália olympijský oheň 7. februára 2014. Dovtedy prejde všetkými 83 regiónmi Ruska. Štafeta s ohňom navštívi aj extrémne ruské regióny ako polostrov Čukotka na Ďalekom východe, ohnisko etnických nepokojov na severnom Kaukaze či ruskú exklávu Kaliningrad. 

Olympijský plameň zažije aj prírodné extrémy. Na jadrovom ľadoborci sa už plavil k severnému pólu, potopí sa aj do najhlbšieho sladkovodného jazera na svete Bajkalu a vystúpi aj do výšky 5642 na najvyšší európsky vrch Elbrus na Kaukaze.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies