Pochodeň absolvuje 95-dňovú cestu naprieč Brazíliou

NETKY.SK • 25 Február 2016, 13:08 • 2 min
Pochodeň absolvuje 95-dňovú cestu naprieč Brazíliou

RIO DE JANEIRO - Pochodeň s olympijským ohňom pred augustovými OH 2016 v Riu de Janeiro absolvuje 95-dňovú cestu po všetkých kútoch Brazílie.

slovakia

left justify in out

Od 3. mája do 5. augusta navštívi dovedna 329 miest a mestečiek, približne 12-tisíc nositeľov pochodne prejde po cestách tejto juhoamerickej krajiny 20-tisíc kilometrov. Ďalších 16-tisíc kilometrov strávi olympijský oheň vo vzduchu. Trasa pochodne sa začne v hlavnom meste krajiny Brasília, ešte predtým ju čaká krátka cesta po Grécku, keď ju zapália v starovekej Olympii 21. apríla. Organizátori OH 2016 naplánovali púť olympijského ohňa tak, aby s ním mohlo prísť do kontaktu približne 90-percent brazílskej populácie. Okrem miest navštívi aj viacero vychytených destinácií Brazílie vrátane svetoznámeho súostrovia Fernando de Noronha v Atlantickom oceáne začiatkom júna. Chýbať nebude ani cesta k fotogenickým vodopádom Iguazu (30. 6.) na rovnomennej rieke v brazílsko-argentínskom pohraničí. Zavíta aj medzi ruiny niekdajšieho jezuitského kláštora Sao Miguel das Missoes (4. 7.) na juhu krajiny. "Olympijský oheň prinášame do celej krajiny a plníme tým sľub miliónom obyvateľov, že budú mať šancu podieľať sa na oslavách sviatku športovcov. Som presvedčený, že celá udalosť zostane v pamäti všetkých dlhé roky. Chceme, aby boli ľudia v uliciach pyšní a ukázali našu kultúrnu rôznorodosť a krásu prírody," povedal Carlos Arthur Nuzman, šéf organizačného výboru OH 2016.


Z hlavného mesta Brasília zamieri pochodeň do ostatných častí stredozápadného regiónu a odtiaľ k pobrežiu Atlantického oceánu. Potom pôjde na severovýchod Brazílie, po pobreží až k hraniciam so severnými susedmi Francúzskou Guayanou, Surinamom či Guayanou. Zastaví sa aj v amazonskom meste Manaus (19. júna), cez ďalšie mestá Porto Velho, Cuiabá či Campo Grande (25. júna) sa dostane až na úplný juh rozľahlej krajiny. Odtiaľ už pomaly ale isto zamieri k Sao Paulu (24. júla) do regiónu kávových plantáží, odtiaľ už do Ria de Janeiro. V štáte Rio de Janeiro sa pochodeň síce epizódne zastaví na pár hodín už v máji, no pred začiatkom OH definitívne prekročí hranice regiónu 27. júla. Vo štvrtok 4. augusta už bude "brázdiť" ulice samotného Ria a o deň neskôr počas slávnostného otvorenia OH 2016 ukončí cestu na slávnom štadióne Maracana.


Organizátori v stredu predstavili mená šestnástich členov štafety, úplne prvou na brazílskej pôde bude džudistka Érika Mirandová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona